Meer aandacht voor beroepsziekten

0

De aandacht voor mensen die een ziekte of aandoening hebben door hun werk, is het afgelopen jaar toegenomen. Het aantal bedrijfsartsen dat beroepsziekten meldde in 2014 is met meer dan de helft gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.

Het aantal nieuwe gevallen van beroepsgerelateerde ziekten blijft echter ongeveer gelijk, blijkt uit de Kerncijfers Beroepsziekten 2015 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. De stijging komt waarschijnlijk doordat de Inspectie SZW en de Inspectie voor de Gezondheidszorg vorig jaar nadrukkelijk aan bedrijfsartsen hebben aangegeven dat ze dergelijke aandoeningen verplicht moeten melden.

De meest voorkomende door werk veroorzaakte aandoeningen zijn, net als voorgaande jaren, slechthorendheid door lawaai, overspannenheid en burn-out, en aandoeningen aan schouder en bovenarm. De sectoren waar de meeste ziekten gemeld worden zijn onder meer de bouw, onderwijs en defensie.

Over het algemeen hebben mannen (59 procent) vaker last van een beroepsgerelateerde ziekte dan vrouwen. Ook gaat het meestal om werknemers ouder dan 45 jaar.

(c) ANP 2015

Meer aandacht voor beroepsziekten, betekent meer aandacht voor de inzetbaarheid van medewerkers. Het vakevent Inzet op maat staat geheel in het teken van duurzame inzetbaarheid. Meer informatie >

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.