Doe mee aan normontwikkeling voor HR

0

NEN ontwikkelt normen en richtlijnen voor HR managers. ‘Er bestaan nauwelijks richtlijnen en HR heeft behoefte aan duidelijkheid.’

NEN, het Nederlandse Normalisatie-instituut werkt op internationaal gebied samen met collega’s in onder andere de Verenigde Staten, Australië, Duitsland, Frankrijk, Maleisië, Pakistan en het Verenigd Koninkrijk aan normen voor human resource management. Afgelopen jaar werden al enkele internationale richtlijnen gepubliceerd. Zo is er een richtlijn over ‘vocabulary’ met daarin een overzicht van de belangrijkste termen en definities die in de ISO HRM normen worden gebruikt. Ook zijn er internationale richtlijnen voor recruitment en het ontwikkelen van HR beleid beschikbaar.

Nieuwe normen

Daarnaast wordt er gewerkt aan nieuwe normen. Bijvoorbeeld een norm voor diversiteitsbeleid en voor vakbekwaamheid, maar ook een voor de jaarrapportage aan in- en externe belanghebbenden. En een norm voor het borgen van kennis en een norm om de proactieve betrokkenheid van medewerkers bij de belangrijkste organisatorische doelen te bevorderen.

Nederlandse normcommissie HRM

Sinds 2011 is er ook een Nederlandse normcommissie die zich inzet voor het HR vakgebied. ‘Er bestaan nauwelijks richtlijnen voor het HR en wij merken wel dat er behoefte is aan duidelijke handvaten. Zo kun je onderbouwd het gesprek met collega’s aangaan’, zegt secretaris Marina Maroulakis. Bovenaan de actielijst staat het vernieuwen van de richtlijn over het sturen op duurzame inzetbaarheid van medewerkers opgesteld in 2010. Maroulakis: ‘Dit is een typisch Nederlands onderwerp, wij lopen echt voorop als het gaat om ontwikkelingen rondom duurzame inzetbaarheid. Onze nationale norm is ook gebruikt als basis voor een internationale richtlijn die binnenkort verschijnt. Maar het zou goed zijn als we meer van elkaar leren en niet ieder ons eigen wiel uitvinden.’

Denk mee over de normen en praktijkrichtlijnen

Maroulakis is nog op zoek naar HR professionals die zowel op nationaal als internationaal niveau willen meedenken over de nieuwe normen en praktijkrichtlijnen voor HR. Ben jij als HR manager werkzaam voor een middelgrote tot grote organisatie en heb je een visie op de toekomst van het HR vakgebied? Stuur dan voor meer informatie een mail aan Marina.Maroulakis@nen.nl.

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.