Leren van je lichaam bij stress door werk

0

Steeds meer lijken mensen te maken te krijgen met spanningen als gevolg van hun werk. Er is een toename van het aantal burn-outs door de crisis. Ook vallen starters vaker uit door psychische- en vermoeidheidsklachten. Werknemers leren om met stress om te gaan, doe je door ze lichaamsbewustzijn bij te brengen. Dat zegt trainer Ernst Oosterbosch.

 

De financieel-economische crisis zorgt al tijden voor de nodige spanningen onder leidinggevenden en werknemers. Voor HRD-professionals brengt dit een nieuw vraagstuk met zich mee. Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCB) concludeerde in 2010 al een opmerkelijke stijging van het aantal burn-outs door de crisis. En recentelijk stelde onderzoeksbureau SKB vast dat ook 25-35-jarigen vaker uitvallen door psychische en vermoeidheidsklachten. Hoe leer je mensen om te gaan met deze spanningen?

In Opleiding & Ontwikkeling vertelt auteur Ernst Oosterbosch hoe mensen weer in balans komen. Volgens Oosterbosch is lichaamsbewustzijn dé sleutel om met een teveel aan stress en spanning in het lijf om te gaan.

Stress
Stress is een lichamelijke reactie van een over-geactiveerd zenuwsysteem. Het signaleert dreiging en van daaruit ontstaat angst, een van onze basisemoties.Op zulke momenten realiseren wij ons dat we wellicht moeten vrezen voor ons leven. Het nut van een angstimpuls is echter voor de moderne mens beperkt; in onze wereld wordt zelden om een vecht- of vluchtreactie gevraagd.

Op- en afbouwen
Onze welvaart heeft er voor gezorgd dat we de strijd om te overleven niet meer dagelijks hoeven te voeren. Toch regeert angst bij velen. Alle factoren die ons in opperste paraatheid brengen kunnen chronische stress veroorzaken. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk om de cyclus van op- en afbouwende spanning te leren reguleren. Dit vraagt een hoge mate van zelfreflectie en leren luisteren naar de signalen die het lichaam afgeeft. Een begeleidingstraject kan hier behulpzaam bij zijn.

Hoe?
Stress aanpakken begint met het inzicht dat de huidige benadering meer problemen geeft dan oplossingen. De constante factor in de benadering is dat er continu aandacht is voor het bewust ervaren van het lichaam. Meestal ervaren we stress in ons lijf. Sommige gezegdes herinneren ons daaraan; ‘ knikkende knieën’ staan voor angst en ‘ een brok in de keel’ heeft vaak te maken met verdriet of ontroering. Om in contact te komen met dergelijke onderliggende emoties en om de daaraan gekoppelde stress hanteerbaar te maken is lichaamsbewustzijn nodig. Het ervaren dat je onder langdurige stress deels ‘ overleeft’ , maar dat een deel van jezelf ook altijd springlevend is, vormt een belangrijke bron om uit te putten.  Oftewel: herstel op zijnsniveau voorkomt het ontstaan van stresssymptomen op bestaansniveau. Hoe dieper de balans hersteld wordt, hoe stabieler de mens zich in de wereld kan representeren.

Ernst W. Oosterbosch MBA MA is trainer, coach, yogadocent en meditatiebegeleider bij B Present stress- & burn-outbevrijders.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.