Kantoorwerkers moeten 2 uur per dag staan

2

Britse experts bevelen kantoorwerkers aan om tenminste twee uur per dag te staan om zo de gevaren van langdurig zitten te ondervangen.

Ook in Nederland leeft het besef dat langdurig zitten gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Daarom wordt bijvoorbeeld door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) geadviseerd om regelmatig beweegmomentjes in te lassen. Het Britse advies gaat nu dus een flinke stap verder.

De Britse experts publiceerden op 1 juni in het British Journal of Sports Medicine richtlijnen voor medewerkers die veel zittend werk verrichten. De experts adviseren om te starten met twee uur staan of lichte activiteiten en dit uiteindelijk uit te breiden naar vier uur.

Studies wijzen uit dat langdurig zittend werk verrichten gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Mensen die veel en langdurig zitten hebben een twee keer grotere kans op diabetes type II, een 13% hogere kans op kanker en een 17% hogere kans op vroegtijdig overlijden. Ook rugklachten en gewrichtsstijfheid komen vaker voor.

De experts stellen dat “zelfs als je voldoet aan de richtlijn voor dagelijkse beweging, je de risico’s van langdurig zitten niet ongedaan kunt maken.” Zij roepen werkgevers op om meer bureaus ter beschikking te stellen, die verstelbaar zijn in hoogte, zodat ook staand gewerkt kan worden. Verder moet beweging gestimuleerd worden en kunnen vergaderingen staand of lopend afgewerkt worden.

Bron:Mashable

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Theo van Barlingen op

    In Canada is het al jaren heel normaal dat kantoormedewerkers gebruik maken van sta-tafels om aan te werken. Zeker met flexibele werkplekken zou dit ook een goed idee kunnen zijn in Nederland om mensen zo meer in beweging te krijgen. (Bovendien hoeven ze dan na hun lunchpauze niet nog een extra half uur in de baas z’n tijd een rondje te lopen.)

  2. Frits van Endhoven op

    Maar hoe coach je medewerkers 'on the job' dusdanig dat het ook echt gaat gebeuren? Bekijk de tools van Efficiency Software (o.a. SitStandCOACH)