Kabinet werkt aan subsidie voor bijscholing

0

Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen in de toekomst een persoonlijk ontwikkelbudget voor bijscholing en ontwikkeling aanvragen. Dat bedrag zal tussen de 1000 en 2000 euro bedragen. Het doel is dat meer mensen zo beter inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. De datum van invoering is nog niet bekend.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schrijven begin juni een brief over het persoonlijk ontwikkelbudget aan de Tweede Kamer. Zij hebben het over ‘straks’, maar volgens RTL Nieuws wordt de invoeringsdatum van de regeling deze zomer bekend. Nu.nl noemt de lanceringsdatum van 2021 in een reacties op het nieuwsbericht.

Het kabinet wil de fiscale scholingsaftrek met het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie) vervangen. In de nabije toekomst kunnen zo’n 100.000 tot 200.000 mensen per jaar aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget van 1000 tot 2000 euro per persoon.

Online aanmelden

Wie een opleiding wil doen, kan zich straks online aanmelden voor het STAP-budget en aangeven welke opleiding hij of zij wil volgen. Na goedkeuring van de aanvraag wordt het budget direct uitbetaald aan de opleidingsinstelling en kan de aanvrager beginnen. Werknemers van 45 en ouder kunnen vanaf begin 2019 al een gratis Ontwikkeladvies aanvragen bij een loopbaanadviseur naar keus. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hier subsidie voor verleend.

Volgens Koolmees en Van Engelshoven maken de mensen die het meest baat bij bijscholing hebben er het minst gebruik van. Als voorbeeld geven zij flexwerkers, werkzoekenden en mensen met beroepen die schaarser worden, zoals verkoop- en administratief medewerkers. Om hen te bereiken, kijken de ministers of zij een laagdrempelig, onafhankelijk adviesgesprek mogelijk kunnen maken. Een loopbaanadviseur kan mensen helpen om te bepalen welke opleiding nuttig is voor hun carrière.

Ontwikkelbudget

Ongeveer 1,3 miljoen werknemers hebben nu al, via cao-afspraken, recht op een individueel ontwikkelbudget. Koolmees en Van Engelshoven werken aan een digitaal overzicht waar ieders individuele scholingsmogelijkheden staan. Zo krijgen mensen beter inzicht in hun mogelijkheden. De belastingregels rondom private leerbudgetten gaan de ministers verduidelijken. Ze werken ook aan een flexibeler aanbod, zodat een opleiding beter te combineren is met werk en privé.

Lees ook:

Persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen

5 vragen over (gratis) ontwikkeladvies voor 45-plussers

Lees meer over:

Over Auteur

Jolan Douwes is auteur van XpertHR. Behalve journalist is zij ook loopbaanadviseur. Zo pikt ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van werk snel op. Voor XpertHR Actueel schrijft ze onder andere interviews en praktijkverhalen.