BlogWat is een stimulerend werkklimaat voor duurzame inzetbaarheid?

1

Hoe komt het dat medewerkers – ondanks hoge investeringen in vitaliteitsprogramma’s, tools en opleidingen – toch moeizaam in beweging komen als het om duurzame inzetbaarheid gaat? Wat hierbij onderschat wordt, is het werkklimaat, vindt Inge van Nispen.   

Laatst was ik in het zwembad om mijn zoontje in te schrijven voor zwemles. Ik raakte in gesprek met Piet. Piet ken ik nog van toen mijn dochter zwemles had. Piet zit achter de balie, is vrolijk, betrokken en klantgericht. Hij geeft ons het introductiepakket met zwemvest, rugzak en handdoek. Alleen het boekje ontbreekt, waar mijn dochter destijds zo dol op was. Ze kon er informatie in vinden, in  kleuren én na ieder gehaalde stap een sticker in plakken. Ik vraag Piet naar het boekje. Piet antwoordt: “Tsja. Op kantoor hebben ze iets nieuws bedacht, een poster. Maar dat vinden de kinderen helemaal niet leuk. Mij hebben ze niets gevraagd terwijl ik iedere dag de klanten spreek. Ik heb aangegeven dat de mensen het boekje missen. Maar ze zeggen dat ik geen verstand heb van marketing. Dus ik bemoei me nergens meer mee.” Ik zie de teleurstelling in zijn ogen. Ook al heeft Piet nog steeds een vriendelijk woord voor iedere klant, dit soort ervaringen hebben een negatief effect op zijn zelfvertrouwen, motivatie en pro-activiteit.

Proactief loopbaangedrag

Vanuit onderzoek weten we dat nieuwsgierigheid (o.a. interesse hebben in je omgeving,  graag leren) en geloof in eigen kunnen (o.a. overtuigd zijn dat je meer kan dan je huidige functie) twee belangrijke eigenschappen zijn voor mensen om makkelijk proactief loopbaangedrag te laten zien. Hierdoor gaan mensen makkelijker om met veranderingen in hun werk en vinden ze sneller passend werk als dat nodig is. Cruciaal dus voor duurzame inzetbaarheid.

De mate waarin mensen deze eigenschappen van nature hebben, verschilt uiteraard. Wat echter wordt onderschat is de impact van het werkklimaat. Een stimulerend werkklimaat zorgt bij iedereen voor meer proactief loopbaangedrag.

Kenmerken van een stimulerend werkklimaat

Als Piet in een stimulerend klimaat zou werken, beseft hij iedere dag weer dat hij zelf aan het roer staat van zijn loopbaan. En vertoont hij eerder proactief loopbaangedrag dan wanneer hij in een ontmoedigend klimaat werkt.

Heeft jouw organisatie een stimulerend werkklimaat? Kijk hier wat je kunt doen:

 • Zorg dat iedereen zijn werk als zinvol ervaart en zich gewaardeerd voelt;
 • Zoek naar talenten en drijfveren van mensen, organiseer het werk daarom heen;
 • Geef mensen veel beslisruimte en vertrouwen;
 • Maak optimaal gebruik van ieders ideeën en faciliteer dat collega’s van elkaar leren;
 • Daag iedere medewerker uit om te experimenteren met nieuwe taken en projecten;
 • Maak medewerkers zelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling;
 • Organiseer inspirerende gesprekken tussen de mensen in de organisatie over ontwikkeling en toekomst. Praat niet over functie- en competentieprofielen.
Lees meer over:

Over Auteur

Inge van Nispen werkt bij eelloo. Vanuit verschillende rollen (adviseur, projectmanager, trainer) helpt ze organisaties bij het centraal stellen van mensen en talenten. Belangrijke thema’s in haar werk zijn talentontwikkeling, zelforganisatie en teamwork.

1 reactie

 1. Jos van Snippenberg op

  Inge, heel erg mooi elementen van het gedachtegoed van The Playmakers terug te lezen. Er worden op dit moment verschillende stimulerende werkculturen gecreeerd.
  Waar mensen echt begrijpen waaraan zij bijdragen en kiezen om met plezier de juiste dingen te doen. Hoe nieuwsgierigheid, geloof in het eigen kunnen en passie in werk hierbinnen hun plaats krijgen is te lezen op de site van The Playmakers. Voor jou en diegene waar dit artikel bij resoneert nodig ik graag uit voor een kennismaking. Op naar een wereld waarin mensen ertoe doen in werk!