HR over duurzame inzetbaarheid: ‘We steken te weinig tijd in actie’

0

Als het gaat om duurzame inzetbaarheid, steken HR-professionals te veel tijd in beleid en te weinig in actie. Dat vindt althans de meerderheid van de stemmers op een poll op XpertHR Actueel.

Ruim 75% is het eens met de stelling over duurzame inzetbaarheid ‘HR steekt te veel tijd in beleid en te weinig in actie.’ In totaal gaven zo’n 100 HR-professionals hun mening over de stelling.

Het blijft te veel bij praten

Onderzoeker en docent Isolde Kolkhuis Tanke is het eens met de stelling. Zij vindt dat duurzame inzetbaarheid stevig op de HR-agenda staat, maar het blijft te veel bij praten. ‘Kijk naar het bankwezen, waar veel banen in de oude vorm verdwijnen. De computer neemt het eenvoudige werk over, maar complexe taken, zoals het analyseren van financiële gegevens, blijven over. Je moet dan tijdig een inventarisatie maken welke medewerkers de kwaliteiten in huis hebben voor de beroepen die blijven of erbij komen. Misschien moeten ze op termijn meer of andere vaardigheden beheersen. Dat betekent dat ze op tijd moeten bijscholen’, zegt Kolkhuis Tanke. Haar advies aan HR is loopbaancoaches te betrekken. En natuurlijk medewerkers zelf. ‘Laat hen er zelf over nadenken: wat kan ik nu en wat zal het werk op langere termijn van mij vragen.’

Geen ruimte voor duurzame inzetbaarheid

Ook organisatiepsycholoog Aukje Nauta vindt dat er te veel over duurzame inzetbaarheid wordt gepraat. ‘Dat komt ook door beleidsmakers en sprekers, zoals ik zelf. We praten er veel over, maar zijn we ook echt in staat om mensen in hart en vingers te raken?’, vraagt Nauta zich af. Zij merkt in de praktijk dat er nog te weinig actie is als er echt duurzame inzetbaarheidsproblemen opdoemen. ‘En als organisatie kun je wel zeggen dat je aan de slag gaat met duurzame inzetbaarheid, maar daar moet je werknemers dan ook de ruimte voor geven’, vindt Nauta. Volgens haar is een gebrek aan tijd bij werknemers een belangrijke factor waardoor een duurzame inzetbaarheidsbeleid niet van de grond komt. ‘Iedereen wordt in beslag genomen door de waan van de dag. Dat geldt voor zowel de wetenschapper die wordt opgeslokt door onderzoek als de callcentermedewerker die niet.

Whitepapers over duurzame inzetbaarheid

Op zoek naar meer achtergrond en verdieping? Lees ook onze whitepapers:

 

Lees meer over:

Over Auteur