HR: ‘Voorkomen van werkstress prioriteit nummer 1’

0

Het voorkomen van burn-out en werkstress is de eerste prioriteit van beleid rondom duurzame inzetbaarheid. Dat vindt althans de meerderheid van de stemmers op een poll op XpertHR Actueel.

Ruim 75 procent van de stemmers is het eens met de stelling ‘Duurzame inzetbaarheid, prioriteit nummer 1 is het voorkomen van burn-out en werkstress’. In totaal gaven zo’n 100 HR-professionals hun mening over de stelling.

Vanuit juridisch oogpunt

Ook Edith van Schie, auteur van XpertHR, is het eens met de stelling. ‘Vanuit juridisch oogpunt zeg ik: probeer werkstress en burn-out zo veel mogelijk voor te zijn. Langdurige uitval is niet alleen kostbaar, een werknemer kan zijn organisatie ook aansprakelijk stellen voor de schade die hij erdoor oploopt. Uit jurisprudentie blijkt dat de rechter daarvoor openstaat als de medewerker al eerder heeft aangegeven dat de werkdruk te groot werd. Is daar niet naar geluisterd, dan kan de werknemer de kosten van psychologische hulp bijvoorbeeld verhalen op de werkgever.’

Niet alleen voorkomen van werkstress

Toch is niet iedereen het eens met de stelling. Organisatiepsycholoog Aukje Nauta vindt dat het bij duurzame inzetbaarheid niet alleen gaat over het voorkomen van werkstress. ‘Je hebt geen stress als je werk doet dat je leuk vindt en goed kan. Prioriteit nummer 1 is daarom dat mensen moeten blijven leren en ontwikkelen. Als HR moet je continue monitoren of jouw personeel nog up to date is. Hoe wordt het opleidingsbudget gebruikt? Voeren leidinggevenden goede gesprekken?’

XpertHR College over duurzame inzetbaarheid

Hoe kan HR doorpakken op het gebied van duurzame inzetbaarheid? Door vitaliteit, vakmanschap en verandervermogen te stimuleren. Tijdens het XpertHR College op 13 september legt organisatiepsycholoog Aukje Nauta je precies uit hoe je dit doet, inclusief veel praktijkvoorbeelden. Het XpertHR College start om 11.00 uur en duurt ongeveer een uur. Meekijken is gratis! Meld je snel aan, want vol is vol.

Meld je aan

 

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.