StellingHR steekt te veel tijd in beleid en te weinig in actie

1

HR-professionals nemen duurzame inzetbaarheid té serieus, werd onlangs gezegd tijdens een congres over het onderwerp. ‘We klagen te vaak dat duurzame inzetbaarheid een speeltje van HR is. Maar als HR slagen we er niet in om dat speeltje op de werkvloer te krijgen.’ Daarom luidt de stelling deze keer: HR steekt te veel tijd in beleid en te weinig in actie.

Wat vind jij? Stem op de poll


‘We proberen veel uit’

Sietske van Rossum

Sietske van Rossum is programmamanager duurzame inzetbaarheid bij de RET. Dit Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf telt ongeveer 2700 medewerkers.

ONEENS met de stelling

‘Onze visie op duurzame inzetbaarheid staat op één pagina, maar ons plan van aanpak beslaat drie kantjes. We werken op zijn Rotterdams, ook onze directeur vraagt: wat ga je doen? Mensen kunnen misschien wel denken dat het lang duurt voordat er iets gebeurt, maar we hebben te maken met de werkgever, de vakbonden en de ondernemingsraad. Die moeten het allemaal eens zijn over nieuw beleid.
We proberen veel uit en kijken wat medewerkers ervan vinden. Zo hebben we al twee keer een conferentie met zestig collega’s over dit onderwerp georganiseerd. Een voorbeeld van een nieuw experiment is het ‘voorwaarts roulerend rooster’. Uit intern onderzoek blijkt dat zo’n 40 procent van de collega’s slaapproblemen heeft. Een verklaring is dat de diensten nu tegen de biologische klok in draaien en daarmee ook tegen ons natuurlijke slaapritme. Dit kan, zeker op latere leeftijd, voor meer vermoeidheidsklachten zorgen.
We gaan daarom een proef doen met een planning die met de biologische klok meedraait: beginnen met een vroege dienst, dan in de middag werken en eindigen met een late dienst. Het weekend is dan iets korter, maar de hersteltijd wordt langer. Trambestuurders kunnen zich vanaf september vrijwillig opgegeven om dit rooster uit te proberen. We zijn benieuwd of het invloed heeft op hun inzetbaarheid.’

‘Neem meer het voortouw’

Isolde Kolkhuis Tanke

Isolde Kolkhuis Tanke is adviseur, onderzoeker en docent Onderwijskunde aan Universiteit Utrecht. Als auteur van XpertHR.nl schrijft ze onder meer over opleiden.

EENS met de stelling

‘Duurzame inzetbaarheid staat stevig op de HR-agenda, maar het blijft te veel bij praten. Als je nu niets doet, krijg je het later terug. Ik denk dan vooral aan sectoren waar veel verandert, met grote gevolgen voor de werkgelegenheid. Uiteindelijk beslist het management over beleid, maar HR kan meer het voortouw nemen.
Kijk naar het bankwezen, waar veel banen in de oude vorm verdwijnen. De computer neemt het eenvoudige werk over, maar complexe taken, zoals het analyseren van financiële gegevens, blijven over. Je moet dan tijdig een inventarisatie maken welke medewerkers de kwaliteiten in huis hebben voor de beroepen die blijven of erbij komen. Misschien moeten ze op termijn meer of andere vaardigheden beheersen. Dat betekent dat ze op tijd moeten bijscholen.
Mijn advies aan HR is: betrek loopbaancoaches erbij, maar zeker ook de medewerkers waar het om gaat. Laat hen er zelf over nadenken: wat kan ik nu en wat zal het werk op langere termijn van mij vragen?’

‘HR kan nog wel een slag maken’

Gerda Visser is projectmanager mobiliteit en duurzame inzetbaarheid bij Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties in Almere.

MEER ONEENS DAN EENS met de stelling

‘Op het gebied van duurzame inzetbaarheid hebben we elf samenwerkende regio’s. HR werkt daar goed samen, vooral op het gebied van loopbaanontwikkeling. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld LinkedIn-trainingen volgen en met vragen kunnen ze terecht bij een loopbaancoach. Een aantal HR-medewerkers is actief in zo’n samenwerkende regio, bijvoorbeeld in de stuurgroep duurzame inzetbaarheid.
Op het gebied van vitaliteit hebben we een uitgebreid Arboportal ontwikkeld. Hier kan iedereen online informatie krijgen over zaken als gezondheid en arbeidsomstandigheden.
Ik heb het gevoel dat HR in de wooncorporatiewereld nog wat meer de stap kan maken naar organisatie-ontwikkeling, bijvoorbeeld op het gebied van strategische personeelsplanning: welke ontwikkelingen en opleidingen zijn nodig om de medewerkers te kunnen blijven inzetten, binnen of buiten deze branche? Dat is extra belangrijk nu veel banen verdwijnen of naar een hoger niveau gaan. De vraag is wel of bestuurders en directies HR de ruimte geven om die slag te maken.’

  • Het is belangrijk dat medewerkers gedurende hun loopbaan gezond en productief blijven werken. Maar hoe vergroot u duurzame inzetbaarheid? U leest het in deze whitepaper.
Lees meer over:

Over Auteur

Jolan Douwes is auteur van XpertHR. Behalve journalist is zij ook loopbaanadviseur. Zo pikt ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van werk snel op. Voor XpertHR Actueel schrijft ze onder andere interviews en praktijkverhalen.

1 reactie

  1. HRM, want zo heet P&O sinds een aantal jaren, is druk, druk, druk met hypes, waarvan duurzaamheid er een is. HRM is eigenlijk te vaak nog P&O of erger nog Personeelszaken, druk met het betuttelen van medewerkers opleggen van lifestyle, achtervolgen van vermeende pesters, maar zelden echt bezig met beleid waar mensen, medewerkers, het personeel, de organisatie, iets aan heeft.
    Gelukkig maar dat er een reactie is waar over loopbaanbeleid wordt gepraat, want maar al te vaak zie ik de kruistocht tegen kroketten, suiker en pindakaas als onderwerpen van “duurzaamheid”.
    En wat willen de medewerkers? Gewoon werk dat bij hen past, hun competenties tot recht laten komen en niet gepest worden door de rituelen waar P zo aan verslaafd is. Wil je echt een duurzame verbinding met de medewerkers, stop dan met functiebeschrijven, functiewaarderen, de hele gesprekscyclus en start met het weten wat mensen willen en kunnen.