HR: Geef werknemer recht onbereikbaar te zijn

0

Werknemers moeten het recht krijgen om onbereikbaar te zijn buiten werktijd. Dit antwoord geeft een ruime meerderheid van de HR professionals op een poll op XpertHR Actueel. Op LinkedIn levert het onderwerp discussie op.

‘Mailtjes, sms’jes of appen met collega’s tot laat in de avond of in het weekend leiden tot een steeds vagere grens tussen werk en privésfeer. Dit kan uiteindelijk resulteren in een te grote werklast, burn-out en verstoorde relaties in het gezin’, stelde PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher onlangs in de media. Asscher wil dat bedrijven met vijftig mensen of meer in overleg gaan met vakbonden en ondernemingsraden over de bereikbaarheid. Hij wil geen verbod op ’s avonds of in het weekend werken, maar ‘de keuze is aan de werknemer’.

Onbereikbaar zijn

Met een poll vroeg XpertHR Actueel aan de HR professionals hoe zij er over denken. Moeten werknemers het wettelijk recht krijgen om onbereikbaar te zijn buiten werktijd? 83 procent van de 142 stemmers is het eens met deze stelling. 17% is het oneens.

Discussie op LinkedIn

In de LinkedIn groep van XpertHR Actueel roept de vraag of onbereikbaarheid bij wet moet worden vastgelegd de nodige discussie op. ‘Zijn werknemers die een telefoon van de zaak hebben automatisch verplicht deze 24/7 aan te laten staan en bereikbaar te blijven? Of heeft men zelf deze conclusie hieraan verbonden’, vraagt John Hinten zich af. ‘Dit is een keuze waar je met je omgeving – privé en zakelijk – prima afspraken over kan maken en waar de bemoeienis van regelgerichte politici niet nodig is.’

Ook Monique Kooij-Alphenaar is van mening dat iedereen het gewoon zelf kan regelen. ‘Volgens mij staat in je arbeidscontract hoeveel uur je werkt. En er staat bij niemand 27/7.’ Lonneke Rentinck besluit: ‘Samen afspraken maken over wat past binnen de privé- en werksituatie van de werknemer en de werkgever. Het juiste antwoord hangt sterk af van de functie, werkzaamheden, gewenste resultaten, tijdelijk extra bereikbaar moeten zijn vanwege bedrijfsbelang of structureel.’

Wettelijk recht op uitzetten smartphone

In Frankrijk hebben werknemers sinds 1 januari het wettelijk recht om hun smartphone buiten werktijd uit te zetten. Bedrijven met meer dan vijftig werknemers worden wettelijk verplicht hun werknemers te zeggen wanneer ze hun telefoon kunnen uitzetten. Minister van Arbeid Myrian El Khomri wil met deze maatregel een einde maken aan de cultuur waarin werknemers altijd bereikbaar moeten zijn. Uit een onderzoek in opdracht van de Franse minister werd gewaarschuwd voor een verhoogde kans op burn-out, slapeloosheid en relatieproblemen wanneer werknemers buiten kantoortijden nog met werk bezig zijn.

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.