HR en medewerkers bezorgd om automatiseringsproces?

0

Menselijke vaardigheden worden steeds meer overgenomen sinds er sprake is van robotica en artificiële intelligentie. Het automatiseringsproces wordt rap ingezet en dat zou veel werkenden hun baan kunnen kosten. In hoeverre maken HR en medewerkers zich hier zorgen over?

De zorgen met betrekking tot automatisering zijn verrassend laag. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘The Workforce View’ van HR-dienstverlener ADP van bijna 10.000 Europese werknemers, waaronder 1300 Nederlanders. Slechts twee procent van deze werknemers is bang dat hun baan binnen één jaar geautomatiseerd of vervangen zal worden. 15 procent denkt dat dit binnen vijf jaar zal gebeuren en meer dan een kwart verwacht dat dit ongeveer tien jaar zal duren.

Bezorgdheid binnen functies
Mensen met financiële functies maken zich het meest zorgen over het automatiseringsproces. Zo vreest 44 procent dat hun baan binnen de komende tien jaar zal verdwijnen. Daarentegen denkt slechts 17 procent van de leraren en 19 procent van de architecten dat zij aan de beurt zijn. De werknemers in de techniek en bouw vrezen dat hun werk op korte termijn door een machine wordt overgenomen.

Bewustzijn

Jongeren tussen de 16 en 24 jaar maken zich veel meer zorgen om de automatisering dan oudere werknemers. Zo denkt bijna 40 procent dat hun werk wordt geautomatiseerd of overgenomen door robots, wat ruim twee keer zoveel is als de 55-plussers. Commerciële HR-adviseur Lisette Spork: ‘Werk verandert en verdwijnt. We werken tegenwoordig niet meer tot ons pensioen bij één bedrijf. HR-professionals moeten hun medewerkers, van jong tot oud, voorbereiden op de automatisering door bijvoorbeeld ontwikkelprojecten te starten.’

Het feit dat jongeren hier zich hier bewuster van zijn, komt volgens het ADP doordat zij nog aan het begin van hun loopbaan staan en een groter deel van hun werkzame leven nog voor zich hebben. De impact van robotica en artificiële intelligentie krijgen zij makkelijker mee, omdat zij in deze automatiserende wereld zijn opgegroeid.

Overtollige functies of herplaatsing

Toch worden veel werknemers overtollig of herplaatst vanwege het snelgroeiende automatiseringsproces. Zoals Spork aangaf vraagt deze nieuwe werkwereld om her- en bijscholing van werknemers. 37 procent zegt dat hun organisatie dit al doet en 15 procent denkt dat hun werkgever dit binnenkort van plan is. Dit laat wel zien dat het overige percentage zich nog niet klaarstoomt voor de toekomstige veranderingen.

Om dit voor te zijn moet HR investeren in vaardigheden. Het automatiseringsproces schrijdt voort en lijkt alleen maar toe te nemen. Werknemers moeten bereid zijn om met nieuwe technologieën te werken en om herschoold te worden. Zonder up-to-date te blijven met kennis en vaardigheden, zullen bedrijven in de toekomst vermoedelijk in grote problemen komen.

Bron: ADP

 

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.