‘Hey team, ik werk even aan mijn geestelijke gezondheid’

0

Rumoer op internet. Een jonge Amerikaanse vrouw stuurt haar baas een mailtje (en cc’t iedereen) waarin ze schrijft dat ze even een paar dagen niet op kantoor komt om aan haar geestelijke gezondheid werken. Haar baas bedankt haar vervolgens voor het goede voorbeeld. Maar wat moeten we er nou mee?

De jonge vrouw (Madalyn) schrijft een kort mailtje, en krijgt een mooie reactie van haar baas (Ben):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Internet

De mailwisseling verschijnt online, en meteen is er rumoer. Werkneemster wordt de hemel in geprezen omdat ze de moed heeft gehad om dit aan te geven. Maar ook voor de werkgever is er veel lof, vooral vanwege zijn mooie en wijze reactie. Tot zelfs in talkshows als bij Whoopi Goldberg wordt erover doorgepraat.

Weerstand

Toch komt er ook weerstand. ‘Vakantie dient toch ook om mentaal je batterijen op te laden?’ zegt iemand. Waarop Madalyn moet uitleggen dat ze soms last heeft van depressie en angstaanvallen, en dat je dan net zomin kan werken als met een griepje. En dat lekker vakantie vieren iets anders is dan actief aan je (mentale) gezondheid werken. Overigens is er ook bijval. Mensen geven voorbeelden van situaties waarbij werkgevers formeel en bits wezen op de bedrijfsregels omtrent ziekte.

Normaal?

Bij zakenblad Forbes reageren ze weer anders… ‘Om heel eerlijk te zijn’, schrijft de auteur van dit artikel, ‘dit is toch gewoon normaal? Waarom krijgt die baas zoveel lof voor iets wat normaal menselijk én zakelijk verstandig is?’ De schrijver vervolgt: ‘Het is 2017. We werken ons een slag in de rondte. Wordt het niet een keer tijd dat we onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal, serieus gaan nemen? En ook voor werkgevers is dit veel slimmer. Gelukkige mensen zijn namelijk veel productiever, en je gezondheid stopt niet ineens als je het bedrijf binnenloopt.’

Stigma

Helaas rust er nog altijd een enorm stigma op mentale gezondheid. Misschien denken bedrijven dat ze open zijn, maar werknemers ervaren dikwijls angst om er open over te praten. Misschien kunnen we een voorbeeld nemen aan deze baas, of aan bijvoorbeeld Unilever, dat volgens The Huffington Post ook een programma opzette.

Bron:
Forbes
HLN

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.