Helft werknemers is gestrest door werk

1

Bijna de helft van de Europese werknemers voelt zich lichamelijk en geestelijk beïnvloed door hun werk. Nederlanders zijn daarentegen het minst gestrest.

Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite StepStone onder 6.206 deelnemers in acht Europese landen.

Van de Europese ondervraagden, zegt 29 procent dat hun werk nadelig effect heeft op hun gezondheid, terwijl zelfs 15 procent het gevoel heeft zwaar overbelast te zijn. 55 procent is in staat om werkgerelateerde druk zonder problemen te weerstaan.
De uitkomsten zijn choquerend, zegt Piet Derriks, directeur van StepStone Nederland. ‘In 2007 is het onderzoek ook gedaan en sindsdien is er nauwelijks iets verbeterd. Ik vind het niet normaal hoog. Voor mezelf functioneert stress als een soort adrenaline: ik hou er wel van. Maar voor heel veel mensen ligt dat anders.’

Nederlandse werknemers

Nederlandse werknemers lijden in vergelijking met andere Europese landen het minst onder werkgerelateerde druk. Van de Nederlandse respondenten zegt slechts 11 procent zwaar overbelast te zijn en 23 procent geeft aan dat hun werk nadelig effect heeft op hun reserves. Dit is ver onder het Europese gemiddelde.
Volgens Derriks zijn er drie redenen te geven waarom Nederland er zo goed uitspringt.

 1. Het hoge percentage mensen dat parttime werkt. Daardoor hebben Nederlanders meer mogelijkheden om te herstellen. Zelfs vaders nemen een papadag. Voor een Belg als ik is dat ondenkbaar. Ik heb gewerkt in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en België, maar zoiets heb ik alleen hier gezien.
 2. De horizontale bedrijfsstructuur, waardoor bazen minder makkelijk allerlei druk doorschuiven naar werknemers. Alleen de hond heeft hier een baas, zegt men wel eens.
 3. Nederlanders laten zich niet stresseren. In plaats van druk te accepteren, zeggen ze “Bekijk het maar”. Ik dacht altijd dat Nederlanders keihard werkten met veel overuren en zo, maar ze trekken gewoon de deur achter zich dicht om vijf uur. Dat is hartstikke goed!

Juist onder hoogopgeleiden

De resultaten zijn alarmerend, zegt Derriks: ‘Het is opvallend dat de bezoekers van StepStone gemiddeld hoogopgeleid zijn, wat  betekent dat ze meestal geen fysiek zwaar beroep hebben. Je zou denken dat dit mensen zijn die wel wat druk aankunnen. Dat bijna de helft (te veel) druk op het werk ervaart vind ik daarom des te schokkender.’

Grote gevolgen

De hoge stresslevels onder werknemers kunnen gevaarlijk zijn voor de arbeidsmarkt: ‘We weten dat we straks te weinig mensen hebben om al het werk te doen. Als er nog meer mensen afhaken omdat ze overvraagd zijn, dan zit je met nog meer afwezigheid. Dat kan voor het land als geheel zware consequenties hebben.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.  

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Anne-Lies van Overbeek / www.getorganized.nl op

  Stresskoesteren?
  Wij ervaren in het bedrijfsleven dat mensen zich weinig echt verantwoordelijk voelen voor de gang van zaken om hen heen.
  Wat wij beluisteren is: ik voel me al gestrest dus ik kan er niets meer bij hebben.
  Volgens ons komen veel stressgevoelens voort uit ineffici?nt werken.
  Als werkgevers/werknemers met hun dagelijkse handelingen op hun eigen werkplek effici?nt georganiseerd zijn komen wij, samen met hen, tot een geweldige ontdekking over de extra tijd die vrijkomt. Gelukkig zijn er bedrijven die effici?ntie en transparantie hoog in hun vaandel hebben en goede werkplekorganisatie zelfs verplicht stellen.
  Ziektewinst verdwijnt als er geen wanorde en achterstanden zijn. Geen uitvluchten meer nodig over het missen van deadlines.
  Rust, ruimte en regelmaat klinken ouderwets en worden mateloos onderschat, maar ze houden wel mensen gezond en gemotiveerd.