Gelukkiger worden? Ga lopend naar je werk

0

Nieuw onderzoek concludeert dat (gedeeltelijk) lopen of fietsen naar je werk net zo belangrijk is voor je welzijn als een huwelijk of loonsverhoging.

Het dagelijkse woon-werkverkeer heeft een aanzienlijke invloed op onze mentale toestand. Met het openbaar vervoer reizen is beter dan met de auto. Maar vooral lopen en fietsen dragen op positieve wijze bij aan ons emotionele welzijn, zo blijkt uit een uitgebreid onderzoek.


Uit het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de University of East Anglia, blijkt dat hoe langer mensen onderweg zijn in hun auto, hoe slechter het met hun psychologische welzijn is gesteld. Mensen die lopen of fietsen naar het werk blijken mentaal gezonder. Voor het onderzoek werden 18 jaar lang aan 18.000 Britten vragen gesteld over reisgedrag en welbevinden.

Simpelweg 10 minuten wandelen aan het woon-werkverkeer toevoegen heeft al een grote, positieve invloed op het welzijn van mensen. Medewerkers die zich goed voelen zijn productiever.


De onderzoekers concluderen dat de positieve psychologische effecten van actief forenzen zo significant zijn dat met de auto naar het werk gaan echt pas als allerlaatste vervoermiddel overwogen zou moeten worden. Ook al duurt wandelen naar je werk een uur, waar je er met de auto tien minuten over zou doen. Overstappen van de auto naar de benenwagen is altijd beter, ook al wordt de reistijd daardoor langer, zo blijkt uit het onderzoek.


Natuurlijk zijn er veel meer zaken die een rol spelen bij psychologisch welzijn, zoals het steun van familie, vriendschap en inkomenszekerheid. Echter, deze factoren verklaarden in het onderzoek slechts gedeeltelijk het welzijn van respondenten. Actief forensen blijkt samen te hangen met een geluksgevoel.

Bron: Citylab

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.