Gaan genetische tests onderdeel uitmaken van het gezondheidsbeleid?

1

In de Verenigde Staten overweegt een aantal grote bedrijven om genetische tests onderdeel te maken van het gezondheidsbeleid. Met de uitkomsten van deze tests, in combinatie met coaching over voeding en beweging, worden medewerkers geholpen bij afvallen en een gezondere levensstijl en worden ernstige aandoeningen zoals diabetes en hartfalen voorkomen. Met deze stap gaan werkgevers dus een stap verder dan het typische corporate wellness programma.

Genetische tests

Het initiatief om genetische tests bij medewerkers te doen komt van zorgverzekeraar Aetna and Newtopia, dat gepersonaliseerde gezondheidsverbeteringsprogramma’s aanbiedt. Nog dit jaar wil de verzekeraar bij 6 bedrijven medewerkers onderwerpen aan genetische testen. Het programma is reeds, met wisselende resultaten overigens, getest bij de medewerkers van Aetna zelf.

Medewerkers worden getest op een klein aantal genen die gerelateerd zijn aan de verwerking van koolhydraten of vetten en de neiging om dwangmatig te eten. Daarna stellen medewerkers samen met een coach een plan op om hun gezondheid te verbeteren.

Genetische testen als onderdeel van een corporate wellness programma zijn nu nog onbekend terrein. Voor sommige werkgevers lijkt dit initiatief interessant om verzuimkosten omlaag te brengen.

Hobbels

Voordat het echter op grote schaal ingevoerd is, moet nog een aantal flinke hobbels genomen worden, zo menen experts.

Allereerst zijn er zorgen over privacy. Medewerkers delen niet graag persoonlijke informatie, en al helemaal niet over hun genen. Voor wie is deze informatie toegankelijk? Wat wordt ermee gedaan? Er moeten uitgebreide maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat werkgevers deze gegevens inzien.

Zowel werkgevers als werknemers moeten overtuigd worden van het nut en de betrouwbaarheid van dergelijke tests. Medewerkers die reeds deelnamen geven aan dat ze het moeilijk vinden om de waarde van de test te begrijpen. Werkgevers willen eerst bewijs zien dat door deze genetische tests het risico op gezondheidsproblemen minder groot wordt. Enkele wetenschappers betwijfelen of genetische factoren overgewicht bepalen. Zij stellen dat 95% van gewichtstoename afhangt van het dieet en beweging van mensen. Daarbij komt nog dat verzuimkosten pas na verloop van enkele jaren zullen dalen door gewijzigd gedrag van medewerkers.

De grootste uitdaging voor werkgevers is om medewerkers te overtuigen om deel te nemen aan het corporate wellness programma. Dat is nu al moeilijk, maar wordt naar verwachting nog moeilijker als genetische tests daar onderdeel van uitmaken.

Echter, zo besluit auteur Tom Murphyap, genetische tests zouden medewerkers kunnen stimuleren hun gezondheid te verbeteren, ook al zijn de resultaten onbetrouwbaar. Bewustwording en het samenwerken met een coach zorgen voor een gezondheidseffect.

Bron: Miami Herald

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Ivo Borggreve op

    Ik lees nu het boek de circle van Dave Eggers. Daarin beschrijft hij een organisatie met een dergelijk programma. Hoewel fictie komt mooi naar voren dat men ook te ver kan gaan in het zorgen voor het personeel.