Ga aan de slag met de tips voor duurzame inzetbaarheid

0

XpertHR Actueel gidste u de afgelopen drie maanden door de duurzame inzetbaarheid. In dit artikel een overzicht van de meest spraakmakende artikelen. Over sporten onder werktijd, cao’s, vijftig-plussers en de werk-privébalans.

Sporten doe je maar na werktijd

Werknemers die willen sporten, doen dat maar na werktijd. Dat vindt een ruime meerderheid van de HR professionals die reageert op een stelling op XpertHR Actueel. In de rubriek Stelling vroegen we bezoekers wat zij vinden van de stelling ‘Duurzame inzetbaarheid: sporten doe je maar na werktijd’. 68 procent van de stemmers is het eens met deze stelling, 32 procent is het oneens. Lees reacties van HR collega’s op deze stelling >>>

Wat zegt de wetenschap over duurzame inzetbaarheid?

vitaliteitmanagement duurzame inzetbaarheid

Tinka van Vuuren

XpertHR Actueel plaatste interviews met verschillende hoogleraren die zich bezig houden met duurzame inzetbaarheid en loopbaanontwikkeling. Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement bij de Open Universiteit, zorgde voor opschudding met haar uitspraak ‘het ontzien van vijftig-plussers lijkt me niet nodig’. In het interview vertelt ze dat onderzoek aantoont dat maatregelen zoals seniorendagen er niet toe leiden dat mensen langer willen doorwerken of beter gaan presteren. ‘Vijftig-plussers kunnen beter op zoek gaan naar activiteiten waar ze energie van krijgen. Dat kan betekenen dat een brandweerman met fysieke klachten jonge brandweerlieden gaat opleiden of zich gaat specialiseren in de richting van vergunningen of controle’, zegt Van Vuuren. Lees het hele interview met Tinka van Vuuren >>>

Beatrice van der Heijden

Hoogleraar Strategisch HRM Beatrice van der Heijden had een goed advies voor HR: stimuleer mentorschap. ‘Koppel oudere en jongere werknemers aan elkaar, zodat ze van elkaar kunnen leren (in vaktaal reversed mentoring). Stimuleer werknemers zich te blijven bijscholen, ook op het gebied van hun persoonlijke ontwikkeling. En promoot oudere rolmodellen op het werk. Ik ken hoogleraren in mijn internationale netwerk die op hun 70ste nog een boek willen schrijven. Ze moeten soms vechten voor een inlogcode op hun universiteit.’ Lees het hele interview met Beatrice van der Heijden >>>

Wat zeggen de cao’s over duurzame inzetbaarheid?

Nederland kent een aantal zeer grote cao’s, waar tienduizenden werknemers onder vallen. Zeggen die iets over duurzame inzetbaarheid, en zo ja: wat precies? De conclusie na grasduinen in 3 van de 5 grootste cao’s: duurzame inzetbaarheid is overal een thema, maar de onderlinge verschillen zijn groot.
Lees het hele artikel waarin de drie grootste cao’s onder de loep worden genomen >>>

Werk-privébalans

Zeg je duurzame inzetbaarheid, dan zeg je werkstress. En gaat het over werkstress, dan gaat het ook vaak over de werk-privébalans. Als HR en werkgever zijn er genoeg knoppen waar je aan kunt draaien om die balans in evenwicht te houden. Harry Tweehuysen – arbeids- en organisatiedeskundige en voorzitter van de Beroepsvereniging voor Arbeids- en Organisatiedeskundigen (Baeno) – deelt zijn tips.
Lees het artikel over het bewaken van de werk-privébalans >>>

Zo ga je aan de slag met beleid

Iedere HR-professional weet dat het belangrijk is dat zowel jonge als oudere medewerkers gedurende hun loopbaan gezond en productief blijven werken. Duurzame inzetbaarheid staat niet voor niets hoog op het beleidsagenda. Maar hoe ga je er concreet mee aan de slag? Dr. Job Hoogendoorn is auteur van XpertHR en heeft jarenlange HR ervaring als hoofddocent HRM en directeur van de Parttime Master Bedrijfskunde van de Rotterdam School of Management. Hij stelde een interessante whitepaper samen waarin de meest prangende vragen worden beantwoord:

  • Wat is duurzame inzetbaarheid?
  • Wie zijn de doelgroepen bij duurzame inzetbaarheid?
  • Hoe beoordeel je de inzetbaarheid van een medewerker?
  • Hoe kun je de inzetbaarheid van een medewerker vergroten?
  • Wat doe je als er sprake is van onvoldoende inzetbaarheid?

De whitepaper is nog steeds gratis te downloaden >>>

Tips van Aukje Nauta

Aukje Nauta (1967) doet al meer dan achttien jaar onderzoek naar duurzame inzetbaarheid. Tot 2016 was ze bijzonder hoogleraar ‘Employability in werkrelaties’ aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel werkt ze als partner bij adviesbureau Factor Vijf. Voor XpertHR gaf Nauta een uur lang college over duurzame inzetbaarheid aan de hand van de 3 V’s: vitaliteit, vakmanschap en verandervermogen. Heb je het XpertHR College gemist? Goed nieuws, je kunt het nog gewoon terugkijken!

Terugkijken: XpertHR college met Aukje Nauta over duurzame inzetbaarheid >>>

Dossier over duurzame inzetbaarheid

Kunt u geen genoeg krijgen van duurzame inzetbaarheid? In het dossier duurzame inzetbaarheid kunt u alle artikelen, interviews en whitepapers terugvinden. Ga naar het dossier duurzame inzetbaarheid >>>

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.