Eén week vakantie effectiever dan twee weken

5

Meer mensen zijn efficiënter na één week vakantie dan na twee weken. Minder dan een derde van de Nederlanders is productiever na vakantie.

Een week vakantie is effectiever dan twee weken, zo blijkt uit onderzoek van HP. Meer mensen zijn efficiënter na één week vakantie (66 procent) dan na twee weken (63 procent). Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat minder dan een derde (29 procent) van de Nederlanders productiever terugkomt van vakantie. Het verschil met andere landen is opvallend: 40 procent van onze Duitse buren zegt productiever terug te komen. Vooral Turken komen als herboren terug: 63 procent van de Turken geeft aan na vakantie gemotiveerder aan de slag te gaan.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van HP onder 1674 professionals in 12 landen, waaronder Nederland. Het onderzoek is onderdeel van HP’s ‘LaserJet Pays You Back’-campagne, waarvoor HP de toegevoegde waarde onderzoekt van alledaagse dingen in het bedrijfsleven.

Strandvakanties zorgen voor productiefste medewerkers
Uit het onderzoek blijkt dat de kans dat medewerkers productiever zijn na een strandvakantie drie keer zo groot is dan bij een stedentrip of educatieve vakantie.

Dr. Michael Bashshur, organisatiepsycholoog: “Iedereen heeft baat bij vakantie. Dit maakt het des te opvallender dat vakanties bijna nooit geassocieerd worden met de resultaten van een organisatie. Vakanties helpen om depressies te verminderen en stress te vermijden. Hierdoor zijn werknemers uiteindelijk productiever bij terugkomst,” aldus Bashshur.

Zeven tips om ontspannen weg te gaan (en dat te blijven):

 • Maak een duidelijke overdracht zodat collega’s weten wat ze tijdens jouw afwezigheid van je moeten overnemen en je met een gerust hart op pad gaat.
 • Archiveer nieuwe e-mails automatisch met labels als ‘belangrijk’ en ‘minder belangrijk’ zodat je bij terugkeer direct overzicht hebt.
 • Laat je belangrijkste contacten weten dat je op vakantie bent.
 • Probeer tijdens je vakantie zo min mogelijk contact te hebben met kantoor. Als het echt moet, check je mail dan één keer per dag op een vast moment.
 • Leg je mobiele telefoon uit het zicht, zodat je je volledig kunt richten op je familie of vrienden.
 • Krijg je op vakantie belangrijke voicemails of e-mails, vraag dan eerst of een van je collega’s ze kan beantwoorden.
 • Terug van vakantie? Ga dan niet eerst al je mails lezen; het is efficiënter om eerst in een teamoverleg om bij te praten met collega’s.
Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Arie Pieter Veldhoen op

  Ik krijg met de beste wil van de wereld een verschil van 3% (=66 – 63) niet statistisch significant in een steekproef van 1674 personen. Ik kan allerlei redenen bedenken waarom ??n week vakantie voor het werk beter zou zijn, maar niet op basis van dit onderzoek…

  Arie Pieter Veldhoen,
  MonitorGroep

 2. Vreemd verhaal. Na (bijna) een week vakantie ben ik in vakantiestemming geraakt en ben ik blij dat er nog twee weken volgen. ‘k Moet er niet aan denken dat ik na een week al weer zou moeten werken. (Effectiever?? Voor wie??)
  Na drie weken vakantie voel ik mij weer uitgerust en pak ik het werk weer frisse moed op. Lijkt me voor mijzelf – maar ook voor mijn baas – effectiever.

 3. Hans van Gool op

  Typisch weer zo’n onderzoek waar een PR afdeling mee is gaan werken. Ze trekken de verkeerde conclusies (eens met Arie Pieter). De subgroepen in de steekproef: een deel dat 1 week op vakantie gaat, een deel dat 2 weken gaat en de restgroep (korter of langer op vakantie) zijn zeker niet groot genoeg om te stellen dat een verschil van 3% significant is. De conclusie moet dus zijn dat er GEEN verschil is. En het verschil tussen effectief, productief en gemotiveerd is denk ik ook ontspoten aan het brein van de PR medewerker. Ik vermoed dat er maar 1 aspect is gemeten.

 4. En: dat zeggen ze zelf, dus in eigen beleving zijn ze effectiever. Vraag de werkgever/leidinggevende of hij/zij dat ook zo ondervindt.

 5. Die Arie Pieter is echt een lijer… waarom zou het niet significant zijn? er is toch een verschil