BlogDuurzame inzetbaarheid gedurende mijn opleiding

0

Duurzame inzetbaarheid komt ook steeds meer terug in de HR-opleiding, signaleert student Mickey Reedijk. Tijdens één van zijn stages voerde hij gesprekken met 55-plussers over hun inzetbaarheid.

Duurzame inzetbaarheid wordt steeds relevanter in het HRM vakgebied. Medewerkers moeten langer blijven werken, en daarbij is het voor HR een belangrijke rol om ze hierbij te faciliteren en te ondersteunen waar mogelijk. Op het gebied van gezondheid en fysieke belasting maar ook op het gebied van ontwikkeling, plezier in het werk en betrokkenheid bij de organisatie en bij het werk wat ze doen. Een belangrijk onderwerp voor medewerkers in alle leeftijdscategorieën, in alle functies. Dus ook belangrijk voor HR om aandacht aan te schenken en in uit te blinken.

55+ gesprekken

In mijn derdejaars stage heb ik veel met duurzame inzetbaarheid te maken gehad. Ik heb dertien gesprekken gevoerd met medewerkers van het ziekenhuis van 55 jaar en ouder, de zogeheten 55+ gesprekken. Een erg leerzame opdracht om verschillende redenen. In mijn nog jonge HR-carrière mocht ik zelfstandig in gesprek met medewerkers, iets wat een groot en belangrijk onderdeel van het vak is.

Ook gaf het mij op een leuke en leerzame manier een introductie in duurzame inzetbaarheid. Ik ging op zoek naar de wensen, behoeften en ideeën die de medewerkers hadden met betrekking tot hun verdere loopbaan. Het kon over van alles gaan, variërend van een eventuele andere richting op het gebied van hun loopbaan tot een vermindering van werkuren om de werkdruk wat te verminderen.

Generatiebeleid

Met de gesprekken onderzochten we wat er voor de medewerkers nodig was om hen op een goede en duurzame manier te kunnen blijven inzetten. Inmiddels heeft duurzame inzetbaarheid ook de nieuwste CAO Ziekenhuizen bereikt, in de vorm van het generatiebeleid. Dit houdt in dat de arbeidsduur kan worden aangepast aan de wensen en behoeften van medewerkers en instellingen.

Tijdens mijn opleiding is duurzame inzetbaarheid ook aan bod gekomen. Niet als een apart vak maar als een onderdeel van een module dat zich richtte op de doorstroom van medewerkers. Misschien wordt duurzame inzetbaarheid in de toekomst wel een apart vak. Dat zou wel logisch zijn, want het is de laatste jaren een belangrijk onderwerp geworden.

  • Bijna wekelijks verschijnen er onderzoeken naar duurzame inzetbaarheid, er zijn ontzettend veel websites met achtergrondinformatie. En over werkstress en burn-out lezen we bijna dagelijks in de media. Hoe vind jij als HR-professional je weg in al deze informatie? XpertHR Actueel gidst jou door de duurzame inzetbaarheid.
    Bekijk alle artikelen in ons dossier Duurzame Inzetbaarheid >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Mickey Reedijk is Junior HR adviseur. In zijn blogs gaat hij schrijven over zijn ervaringen als young professional op diverse HR-afdelingen.