BlogDuurzaam inzetbaar? Daar moet je zelf wat voor doen!

0

Duurzame inzetbaarheid van mensen begint met een goed gesprek over vitaliteit, vakmanschap en verandervermogen. Psycholoog Gunie du Chatinier en management coach Yvonne Hogt laten aan de hand van een casus zien hoe je dat als HR kunt aanpakken.

Als strategisch HR partner zit Floor vaak aan tafel bij de directie. Daar heeft ze vooral de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan bij de ontwikkeling van instroom- en uitstroombeleid. Het ene plan na het andere werd over de organisatie uitgestort. Directeuren en managers waren druk met de implementatie. En zo raakte de ontwikkeling van medewerkers naar de achtergrond.

Ontwikkelgesprek

Nu de rust weer een beetje is teruggekeerd in de organisatie, merkt Floor dat de zittende medewerkers ook weer van zich laten horen. Zo heeft ze vandaag een afspraak met de 49-jarige Bert, die ruim zes jaar bij de organisatie werkt. Hij wil met Floor een ontwikkelgesprek voeren. Tijdens zijn laatste functioneringsgesprek heeft hij zijn zorg uitgesproken over zijn afnemende motivatie. Hij had het juist zo naar zijn zin en nu slaat ineens de twijfel toe. Hij voelt zich moe door het routinematige werk. ‘Er gebeurt gewoon te weinig in de organisatie’, zegt hij.

Lagere betrokkenheid

Natuurlijk weet Floor wat een lagere betrokkenheid betekent en wat het haar organisatie kost als ze geen aandacht besteedt aan de vraag van Bert. Tegelijkertijd wil ze dat Bert zich mede eigenaar voelt van zijn motivatievraagstuk. . Als ze doorvraagt, vertelt Bert dat hij eigenlijk meer zou willen sporten. Daar voelt hij zich sowieso beter bij. Ook voelt hij zich soms voorbijgestreefd door jongere collega’s die sneller leren dan hij. Het gevolg is dat hij zich terugtrekt.

Voorzichtig

Floor overweegt Bert een ontwikkelassessment aan te bieden. Toch is ze voorzichtig. ‘Denk je dat het volgen van een opleiding of een paar kortere trainingen in jouw weekschema past?’, vraagt ze. Daar wil Bert goed over nadenken. Hij verwacht dat leren hem meer moeite zal kosten dan voorheen, dus dan wil hij de tijd investeren in iets waarmee hij wat langer vooruit kan. ‘Kan coaching me ook helpen om die keuze te maken?’, vraagt hij aan Floor. Zo gaan er wat ideeën over de tafel.

Serieus nemen

Als ze een paar weken later nog eens gaan zitten, zijn ze er snel uit. Bert kiest ervoor met een coach te onderzoeken hoe hij zijn oude energie weer terug kan krijgen. Ook wil hij op een rij zetten waarin hij zich nog verder wil ontwikkelen, zodat zijn functie weer uitdagender wordt. Naderhand bedankt Bert Floor dat zij zijn vraag serieus heeft genomen. Voor zijn gevoel heeft hij nu de regie weer teruggepakt. Voor Floor is het een bevestiging dat de loopbaanregie en dus de regie over duurzame inzetbaarheid ook bij Bert als medewerker ligt. Ze ziet dat ze te snel over wilde gaan op een instrumentele oplossing terwijl het er nu op lijkt dat Bert zijn eigen vorm van jobcrafting inzet. Hij is zelf weer in de regie over het herpakken van zijn werkenergie en inzetbaarheid.

Nog meer beweging

Dat er nog meer beweegt in de organisatie, ervaart Floor als ze vlak voor het naar huis gaan de 24-jarige Eva tegenkomt. Zij wil op korte termijn een afspraak maken. Of morgenochtend om 8u schikt? Het zit Eva hoog, zoals blijkt de volgende ochtend. Na twee jaar heeft ze nog geen promotie gemaakt, terwijl ze dat wel verwacht had. ‘Ik werk keihard, maar ik hoor er nooit iets over’, zegt ze met tranen in haar ogen. Haar leidinggevende heeft nooit tijd en doet het af met ‘geen nieuws, goed nieuws’. Eva is het zat. Ze wil weer perspectief zien in haar werk. Ze ziet het niet zitten om nu alweer te gaan studeren, maar misschien kan ze een paar trainingen volgen?

Ideale werkwijze

Zo wordt het Floor ineens glashelder dat duurzame inzetbaarheid ook een thema is bij jongere werkenden, dat het niet altijd samengaat met lichamelijk zwaar werk en dat het een gezamenlijk vraagstuk is. Zoals het nu is gegaan, blijkt voor Floor de ideale werkwijze. Duurzame inzetbaarheid van mensen begint met een goed gesprek over vitaliteit, vakmanschap en verandervermogen. De regie ligt bij de medewerker. En dat kan ook, als de werkgever zijn mensen eigenaarschap en ruimte gunt. Met het oog op de langere termijn een veel betaalbaarder en leuker alternatief dan verzuim en vertrek van personeel.

Over de auteurs

Gunie du Chatinier

Gunie du Chatinier is psycholoog met ruim 30 jaar praktijkervaring in het ondersteunen en coachen van individuen, teams en organisaties.

 

 

 

Yvonne Hogt

Yvonne Hogt is management coach, trainer en adviseur bij Bureau Buyten. Ze begeleidt en coacht op het gebied van professionele ontwikkeling en leiderschap. Ook adviseert ze organisaties over de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers en zet daarbij gerichte interventies in.

 

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.