Dé oplossing voor verminderen werkstress

3

Een team wetenschappers van de Universiteit van Florida heeft dé oplossing gevonden voor het verminderen van werkstress.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldde eind vorig jaar dat stress op het werk beroepsziekte nummer één is. Een derde van het ziekteverzuim onder werknemers is het gevolg van stress op het werk.

Dé oplossing
Het stressniveau van medewerkers vermindert met 15% als je aan medewerkers vraagt om iedere dag tien minuten te besteden aan het opschrijven van drie positieve gebeurtenissen van de dag ervoor.
De wetenschappers toonden aan dat stress gereduceerd wordt door zowel het ervaren van minder negatieve gebeurtenissen als het ervaren van meer positieve gebeurtenissen. Positieve ervaringen in de ochtend zorgden ’s middags voor minder stress. Positieve ervaringen zorgden voor een lagere bloeddruk en het vermogen om afstand van het werk te nemen verbeterde.

Hoe dragen werkgevers bij aan verminderen van stress?
Werkgevers verminderen werkstress door bij te dragen aan een positief werkklimaat en het stimuleren van werkplezier. Door medewerkers bewust te laten stilstaan bij hun positieve ervaringen worden stressniveaus verder verlaagd.

Het onderzoek
De onderzoekers vroegen medewerkers om iedere dag in te loggen op een speciale website. Hoer konden ze hun positieve gebeurtenissen opschrijven en uitleggen waarom deze gebeurtenissen positief waren. Gebeurtenissen mochten werkgerelateerd zijn, privé, klein of groot. De onderzoekers concluderen dat deze interventie belangrijke effecten heeft op het stressniveau en de gezondheid  van medewerkers.

Positief uitgangspunt
Vaak zijn ongemak en ergernissen op het werk uitgangspunten van onderzoek naar werkgerelateerde stress. Maar de onderzoekers tonen aan dat werk meer is dan pijn en opofferingen. Positieve dagelijkse ervaringen dragen direct bij aan een lager stressniveau. Denk aan gezellig kletsen, positieve feedback en het behalen van doelstellingen.
In dit onderzoek werden ook verbanden gevonden tussen negatieve werkervaringen, stress en gezondheid. Maar daar voegden de onderzoekers het heilzame effect van positieve ervaringen op het werk aan toe.

Lees ook: ‘HR moet nadenken over herstel van stress‘ en ‘Leren van je lichaam bij stress door werk

Lees alles over het onderzoek (Engelstalig).

Bron: Georgia Tech

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Paul Kemperman op

  De moeilijkst te bestrijden vormen van stress ontstaan wanneer leidinggevenden met rugdekking van een werkgever intimidatie en psychische terreur gebruiken om mensen uit de organisatie te pesten.

  Al je energie gaat dan zitten in het overleven, wat uiteindelijk toch niet lukt hoe sterk je ook bent. Gezellig kletsen, positieve feedback en het behalen van successen is er dan niet meer bij.

  De werkgever die zijn leidinggevenden rugdekking geeft, heeft er uiteraard geen behoefte aan dit uit te bannen. Het heeft wel het effect dat mensen ziek worden en later in de WIA terecht komen.

  De gevolgen van asociaal werkgeverschap worden zo afgewenteld op de samenleving.

  Vooral binnen (overheids)organisaties komt dit steeds vaker voor. Dit heeft o.a. te maken met de roep om op de personeelskosten te bezuinigen.

 2. Jelle Schaftenaar op

  Zo is het precies in mijn persoonlijke geval ook gegaan. Uiteindelijk ontslagaanvraag bij Kantonrechter met ‘dossier opbouw’ waar werkgever is afgemaakt en fikse ontbindings vergoeding moest betalen wegens veranderde arbeidsomstandigheden.
  Zak geld maar wel baan kwijt op mn 47e.
  Nu Burnout.

 3. Erg triest dat het zo gesteld is bij veel werkgevers, maar het is waar. Op zich wel een goede tip om het op te schrijven. Er blijken vaak meerdere positieve momenten in een dag te zitten, goed om daarbij stil te staan. Dankbaarheid draagt zeker ook bij aan zelfvertrouwen en aan gelukservaring. Zo heb ik dat ervaren. Ook al heb je geen werk en heb je last van een burn-out kan het helpen. Jelle, hopelijk vind je weer een goede weg terug in werk en gezondheid!