Concrete stappen maken in duurzame inzetbaarheid

0

Veel organisaties zien het belang van duurzaam inzetbaarheidsbeleid, maar merken dat de vertaling van het beleid naar effectief werkende maatregelen een flinke hobbel kan zijn. Voorkom problemen door vanaf het begin af álle stakeholders binnen de organisatie te betrekken bij het opstellen van een concreet plan van aanpak. Draagvlak en commitment, daar gaat het om.

Dat HR niet in zijn eentje duurzame inzetbaarheid binnen een organisatie in gang kan zetten lijkt duidelijk. En toch komt Mathilde Lub van Leefstijl Training & Coaching (LTC) geregeld situaties tegen waarin slechts een deel van de spelers die kar probeert te trekken. Terwijl duurzame inzetbaarheid van álle medewerkers inzicht en actie vraagt in het vervullen van hun eigen rol.

Reden waarom LTC alle stakeholders na een eerste inventarisatie bij elkaar zet in wat het een ‘versnellingskamer’ noemt.  ‘Elke keer blijkt dan weer dat er een sterk verbindend effect ontstaat als mensen inzicht krijgen in elkaars belangen.’ Als alle deelnemers zich in vrijheid kunnen uitspreken over de huidige situatie en wensen voor de toekomst, dan komen er volgens Mathilde Lub veel ambities, energie, trots en kansen naar boven die genoeg stof bieden voor een concreet actieplan. De deelnemers vormen vervolgens een groep van ambassadeurs die het plan duurzaam uitvoeren. Een effectiviteitsmeting geeft inzicht in het rendement van het proces.

Regie duurzame inzetbaarheid
Bij welke vorm van duurzame inzetbaarheid dan ook, het is essentieel dat mensen gestimuleerd worden zelf regie te nemen over hun werksituatie, zegt Mathilde Lub. ‘Mensen worden in hun werksituatie niet meer gepamperd, die tijd is voorbij. Het gaat er om het bewustzijn te creëren dat ze zelf in beweging moeten komen, moeten werken aan hun loopbaan. Ook vaste contracten bieden geen zekerheid meer, dus zorg dat mensen inzien dat ze een plan B moeten hebben.’  Met een breed gedragen actieplan kunnen organisaties stappen maken in daadwerkelijk duurzame inzetbaarheid.

[([001_rb-image-1626728.jpeg])]

Inzet op Maat

Meer weten over duurzame inzetbaarheid? Kom naar Inzet op Maat op 4, 5 en 6 november in de Brabanthallen in Den Bosch, een vakevent waar een keur aan workshops en presentaties (ook door LTC) wordt geboden. Inzet op Maat is een kennis- en netwerkmarkt Voor HR, managers en OR.
Inzet op Maat is bij voorinschrijving gratis toegankelijk.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.