StellingBijscholen blijft nodig tot het pensioen

3

Om de inzetbaarheid van werknemers op peil te brengen en te houden, is het van belang dat zij zich blijven ontwikkelen en dat zij hun vaardigheden en kennis blijven verbeteren. De stelling luidt: Bijscholen blijft nodig tot het pensioen.

Wat vind jij?

[polldaddy poll=”9793274″]

‘Documenteer het trainingsaanbod’

Edith van Schie

Edith van Schie schrijft en adviseert bedrijven over arbeidsrecht. Als auteur van XpertHR.nl schrijft ze over juridische zaken.

EENS met de stelling

‘Sinds 2015 zijn organisaties wettelijk verplicht hun personeel bij te scholen. Als een werkgever een werknemer wil ontslaan omdat hij niet goed functioneert en uit de omstandigheden blijkt dat het disfunctioneren (mede) wordt veroorzaakt door een gebrek aan (bij)scholing, dan kan de werkgever het ontslag op zijn buik schrijven.
De rechter mag de arbeidsovereenkomst dan niet ontbinden. Vaak volgt er alsnog een schikking, waarvoor de werkgever meestal diep in de buidel moet tasten. Dat is anders als een werknemer (bij)scholing heeft geweigerd omdat hij er geen zin in heeft. In dat geval kan de kantonrechter een ontbindingsverzoek wel inwilligen.
Ik adviseer HR om het scholingsbeleid – de aangeboden en de gevolgde opleidingen en cursussen, maar ook de aangeboden en door de werknemer afgewezen opleidingen en cursussen – goed te documenteren. Bij een eventueel ontslag kan de werkgever dan aantonen dat hij wel aan de scholingsverplichting heeft voldaan, maar dat het juist de werknemer is die scholing heeft geweigerd.’

Een dag per week ander werk’

Sietske van Rossum

Sietske van Rossum is programmamanager duurzame inzetbaarheid bij de RET. Dit Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf telt ongeveer 2700 medewerkers.

EENS met de stelling

‘Onze chauffeurs en controleurs zijn zelfs wettelijk verplicht hun kennis op peil te houden. Sinds begin dit jaar voeren we vier proeven uit met informeel leren op de werkvloer in plaats van trainingen in een klaslokaal. De deelnemers doen voor 80 procent hun oude werk en voor 20 procent ander werk.
Metromonteurs lossen nu een dag per week storingen op bij de centrale verkeersleiding. Buschauffeurs en trambestuurders werken een dag als servicemedewerker. Controleurs gaan een dag per week bij het klantcontactcentrum werken. Of buschauffeurs gaan een dag per week op de tram rijden en andersom.
Voor, tijdens en na de proeven onderzoeken we de resultaten. We verwachten dat de nieuwe ervaringen die medewerkers opdoen effect hebben op hun gezondheid en de tevredenheid over hun werk. De deelnemers waarderen nu al de afwisseling en hun begrip voor andere afdelingen neemt toe. Tijdens een werkbezoek reageerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laatst enthousiast.’

‘Bijleren voor nieuwe banen’

Gerda Visser is projectmanager mobiliteit en duurzame inzetbaarheid bij Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties in Almere.

EENS met de stelling

‘Ik denk op mijn 53ste ook wel eens: moet ik dat ook nog leren? Maar we ontkomen niet aan bijscholing, al is het maar op het digitale vlak. Dit blijkt ook uit het arbeidsmarktonderzoek dat wij hebben gedaan in de wooncorporatiesector. Veel banen voor lagergeschoolden verdwijnen als gevolg van automatisering en aan de bovenkant komen er juist banen bij. Wij proberen werknemers ervan bewust te maken dat er in de toekomst een prima baan op een hoger niveau beschikbaar is in onze sector. Maar dan moeten ze wel bijleren.
Met subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid jagen we deze ontwikkeling aan. Werknemers met maximaal een mbo-opleiding kunnen een voucher van 1000 euro aanvragen voor omscholing. We willen hiermee stimuleren dat medewerkers zowel intern als extern van baan kunnen veranderen.
Voor werknemers die opzien tegen het volgen van opleidingen gaan we werkervaringsplekken in het leven roepen. De kennis die ze daar opdoen, kan net zoveel waard zijn als een diploma.’

 • Bijna wekelijks verschijnen er onderzoeken naar duurzame inzetbaarheid, er zijn ontzettend veel websites met achtergrondinformatie. En over werkstress en burn-out lezen we bijna dagelijks in de media. Hoe vind jij als HR-professional je weg in al deze informatie? XpertHR Actueel gidst jou door de duurzame inzetbaarheid.
  Bekijk alle artikelen in ons dossier Duurzame Inzetbaarheid >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Jolan Douwes is auteur van XpertHR. Behalve journalist is zij ook loopbaanadviseur. Zo pikt ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van werk snel op. Voor XpertHR Actueel schrijft ze onder andere interviews en praktijkverhalen.

3 reacties

 1. Bijscholing is vanzelfsprekend belangrijk. De volgende stap gaat ‘regelmatige omscholing’ zijn. Door het tempo waarin werk opkomt en weer verdwijnt zullen we veel meer moeten inzetten op regelmatige omscholing: welk werk is er nu, wat is daar voor nodig en hoe kunnen we mensen daar zo snel mogelijk voor herscholen. Dat vraagt flinke investeringen in tijd en geld. Van zowel werkgevers als werknemers. Van LBO tot academisch. En een stimulerende overheid.

 2. f.vanpoppel@hcg.nl op

  Dat bijscholing niet alleen bijdraagt aan de effectiviteit of bredere inzetbaarheid voor klanten, maar ook meer afwisseling in het werk brengen is een belangrijke. Dat geeft doorgaans meer werkplezier en gelukkigere medewerkers verzuimen ook minder, dat is merkbaar bij onze klanten. Maar in datzelfde licht zou ik stellen dat de mogelijkheden om je als mens te ontwikkelen en veranderen minstens zo belangrijk is. Daarom coachen wij voor onze klanten medewerkers die vastlopen op persoonlijk gebied. Daar lijken medewerkers ook veel meer behoefte aan te hebben dan aan bijscholing. Daarbij raken privé en werk elkaar vrijwel altijd. Zo krijg je niet alleen op het werk een betere medewerker, maar ook thuis een gelukkiger mens. Iemand helpen om gedrag te veranderen is onder aan de streep succesvoller dan iemand een trainingkje leiding geven aan te bieden. Is het niet bijzonder dat veel organisaties in ons land dan toch eerder met cursussen en trainingen smijten.

 3. Jolan Douwes op

  Bedankt voor de interessante reacties.
  Meneer of mevrouw Van Poppel, ik ben benieuwd wat voor soort trainingen u dan geeft aan medewerkers die vastlopen op persoonlijk gebied. Betalen de werkgevers daar dan voor?