Bedrijfsartsen onder druk gezet door werkgevers

1

Uit klachten die bij Stichting Burn-out terecht zijn gekomen, blijkt dat bedrijfsartsen steeds vaker door werkgevers onder druk worden gezet. Door middel van een diagnosefraude proberen werkgevers een zieke werknemer toch het bedrijf uit te krijgen.

Uit diezelfde klachten blijkt dat 14 procent van de Nederlanders kampt met een burn-out. Omdat een werknemer met een burn-out wordt gezien als zieke werknemer, is de werkgever verplicht deze werknemer in dienst te houden. Omdat een werkgever economisch niet gebaat is bij een zieke werknemer vanwege loondoorbetaling, wordt deze werknemer dan ook vaak als groot risico gezien.

Stress op de werkvloer is een groot probleem onder werknemers. Uit onderzoek van Zorgverzekeraar Zilveren Kruis blijkt dat bijna een kwart (23 procent) van de 1.300 ondervraagden zich herkent in de stelling ‘ik heb het gevoel tegen een burn-out aan te lopen’.

Volgens ruim de helft van de deelnemende werknemers doet de werkgever er niet genoeg aan om deze stress op de werkvloer te voorkomen. Volgens het Zilveren Kruis heeft niet alleen een mentale gezondheid invloed op de gesteldheid van een organisatie, zo zou ook gezond eten op de werkvloer hieraan bijdragen. Zo’n 43 procent van de ondervraagden geeft aan dat de werkgever dit zou kunnen verhelpen door bijvoorbeeld een gezonde lunch aan te bieden.

Wet Verbetering Poortwachter

Als een werknemer toch een burn-out krijgt, is de werkgever volgens de Wet Verbetering Poortwachter verplicht om ervoor te zorgen dat de werknemer zo snel mogelijk weer goed kan functioneren.

Bron: RTL Nieuws/Nu.nl

Lees ook: Meer rechten voor werknemers bij bedrijfsarts

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Ruud van Gerrevink op

    Klachten van bedrijfsartsen? Of klachten van werknemers die het niet eens zijn met het oordeel van de bedrijfsarts?