Asscher strijdt tegen pesten op het werk

0

Een half miljoen Nederlanders zijn waarschijnlijk het slachtoffer van pesten op het werk. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dit probleem aanpakken. Maandag trapt hij een landelijke campagne af om de pesterijen te stoppen.

Werkgevers en werknemers kunnen vanaf maandag terecht op de website www.herkenpesten.nl. Op deze site vinden ze informatie over hoe ze pestgedrag kunnen herkennen en hoe je dit kan bestrijden. Ook worden er radiospotjes uitgezonden om mensen op te roepen om werk te maken van het probleem

Zeven miljoen gevallen pesten op het werk

‘Zeven miljoen collega’s hebben elke dag de kans om pesten op de werkvloer te stoppen. Werkgevers en werknemers moeten het onderwerp bespreekbaar maken, met elkaar het taboe doorbreken’, aldus Asscher. ‘Want over de gevolgen van pesten moeten we niet lichtzinnig denken. Het tast de waardigheid aan van de mensen die het overkomt, verpest het plezier in het werk en leidt tot psychische problemen en uitval.’

Volgens onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kijkt de helft van de werkgevers weg wanneer een medewerker wordt gepest. En dat terwijl vrijwel alle werkgevers hun leidinggevende aanwijzen als de juiste persoon om in te grijpen bij pesten op de werkvloer. Een kwart van de leidinggevenden heeft zelf weleens te maken gehad met pesterijen tijdens het werk.

Boete

Asscher wil bedrijven die te weinig doen tegen pesten aanpakken. Bedrijven kunnen vanaf nu rekening houden met een boete wanneer zij pestgevallen naast zich neerleggen en deze niet proberen op te lossen. Inspecteurs moeten alert zijn wanneer een werknemer de rechter inschakelt om zijn situatie aan de kaak te stellen en recht te zetten.

Vier miljoen verzuimdagen

Pesten op het werk zorgt naar schatting jaarlijks voor vier miljoen extra verzuimdagen. Dat betekent 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO.

Bron: ANP, NOS.nl

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.