Angst voor ziekmelden

3

De crisis lijkt de oorzaak dat mensen hun werk zo serieus nemen. De Nederlander richt zelfs zijn privéleven in naar het werk en er heerst een angst voor ziekmelden.

“Vermoedelijk veroorzaakt de angst om werkloos te worden dat mensen zich niet snel ziekmelden, zelfs niet bij hevige stressklachten,” zegt Ingrid Weijnen, psychotherapeut en Directeur Behandeling bij U-center.

Onderzoek
U-center deed onderzoek naar in hoeverre de Nederlandse werknemer in zijn privéleven rekening houdt met zijn werk. Conclusie: we houden rekening met het drinken van de hoeveelheid alcohol als we de volgende dag moeten werken, en bij stressklachten blijven we vrijwel nooit ziek thuis. Wanneer we toch te diep in het glaasje hebben gekeken, gaan we de volgende dag toch naar het werk.

Bereidwilligheid uit angst
De crisis bepaalt grotendeels het arbeidsethos van de Nederlandse werknemer, en die is goed. Op zondagavond drinken de Nederlandse werknemers geen tweede glas wijn als er de volgende dag een drukke planning op het werk te wachten staat. Ruim veertig procent van de respondenten zegt hier namelijk rekening mee te houden. Bovendien geeft meer dan de helft aan helemaal niet te drinken tijdens de werkweek.

Stressbestendig
Wanneer stressklachten de kop opsteken, durft men soms een dag vrij te nemen. Een op de tien respondenten meldt zich weleens ziek vanwege een te hoog stresslevel. Opvallend is verder dat de oudere generatie stressbestendiger is dan de jeugd. Slechts 8 procent van de leeftijdscategorie 56-65 jaar zegt zich ziek te melden als het te veel wordt. Bijna een kwart van de ondervraagde jongeren daarentegen gebruikt stress als aanleiding om thuis te blijven. “Gezien deze feiten roep ik werkgevers op scherp te zijn op jongere werknemers om ziekteverzuim door stressklachten tegen te gaan,” aldus Weijnen.

Verminderen stressklachten
Om dit ziekteverzuim te voorkomen is het ook mogelijk zelf maatregelen te treffen om stressklachten te verminderen. De meest gebruikte maatregel onder respondenten is het zorgen voor voldoende ontspanning. Meer dan de helft past dit toe om het stresslevel te verlagen. Jongeren kiezen ook vaak voor het beoefenen van sport, of willen graag met iemand over het stressprobleem praten. Ouderen zijn echter niet van deze maatregelen gecharmeerd. Zij kiezen liever voor het nemen van voldoende rust.

Lees ook: ‘Dé oplossing voor verminderen werkstress‘, ‘HR moet nadenken over herstel van stress‘ en ‘Aantal ziekmeldingen afgenomen

Bron: U-center

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Arnold Winkel op

  Bob,

  Je vlag dekt de lading niet. Slecht artikel.

  Daarnaast volstrekt logisch dat je rekening houdt met wat je de volgende dag te wachten staat!

  Arnold Winkel

 2. Reinhart Brandse op

  Wat een enorm tendentieus artikel, en dat nota bene op een P&O forum. Helemaal eens met Arnold dat de vlag de lading niet dekt.

  Het is volkomen terecht dat medewerkers hun privé leven zo inrichten dat ze in staat zijn en blijven om te voldoen aan de verplichtingen die volgen uit de arbeidsovereenkomst. Sterker nog, als je het hebt over vitaliteit en gezondheid, dan is de medewerker zelf sleutelfiguur en is hier aanspreekbaar op door de werkgever. Net zo goed als dat de werkgever aanspreekbaar is – en overigens ook aansprakelijk is – voor de arbeidsomstandigheden. Als de crisis er aan helpt dat medewerkers hun werk weer meer serieus nemen, dan is dat een grote zegen van de crisis!

 3. Angst is een groot en suggestief woord. Men meldt zich uit angst niet af ‘zelfs bij hevige stressklachten’ aldus psychotherapeut Ingrid Weijnen.
  Welnu, ik ken een winkelier die 6 dagen per week werkt van 6 tot 6 en die heeft stressklachten en is toch op zijn werk. Hij kan zichzelf geen
  ‘ziekteverlof’ geven. Naast zijn werk zoekt hij een oplossing voor zijn stresklachten. Het hebben van klachten – al dan niet medisch van aanzien- kan ook voor werknemers niet de legitimatie zijn van afwezigheid van het werk.
  Het is een goede zaak als werknemers hun stressklachten oplossen naast hun werk, bijv. door sport of een gezonde levensstijl of psychologische ondersteuning. NB: naast het werk en niet i.p.v. het werk.
  Ab Verheul – P&O. Basisonderwijs st. Sint Josephscholen.