Angst om werkstress aan te kaarten

0

Deze week vindt de Check je werkstress-week plaats, een initiatief van het Ministerie van
Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Nederlands Focal Point voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. En dat is belangrijk, want veel werknemers zijn bang om te zeggen dat ze last hebben van werkstress.

Deze week is onderdeel van de campagne over het thema Psychosociale Arbeidsbelasting met de titel ‘Herken de druppel: check je werkstress’. De campagne heeft als doel om mensen meer bewust te maken van werkstress, het taboe op werkstress te doorbreken en te zorgen dat het onderwerp bespreekbaar wordt op de werkvloer.

Ziekteverzuim
In een uitgebreid onderzoek van Sociale Zaken geeft ongeveer 60 procent van de ondervraagde medewerkers aan in de afgelopen 12 maanden spanningen op het werk te hebben ervaren. Ongeveer 20 procent is ook daadwerkelijk ziek geworden. Minister Asscher wijst erop dat werkstress het bedrijfsleven kapitalen kost vanwege het ziekteverzuim. Onderzoeksinstituut TNO becijferde die kosten vorige week op 2,2 miljard euro in 2012.

Taboe
De minister, die maandag de aftrap geeft voor de Werkstressweek, vindt dat het taboe op werkstress van tafel moet. ‘Het is geen schande als je werk je te veel wordt, het is wel een schande als je werkgever daar geen oog voor heeft.’ Toch zijn medewerkers bang om aan te kaarten dat ze stress op het werk ervaren. Bijna een kwart meent dat dat leidt tot een lagere beoordeling, 16 procent vreest gezichtsverlies en 14 procent denkt zelfs zijn baan kwijt te raken, volgens het onderzoek.

Bron: ANP/Rijksoverheid

Lees ook: Oorzaken en gevolgen van werkstress en Tips en tools: werkstress herkennen en aanpakken

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.