Blog5 tips voor meer betrokkenheid bij werknemers

0

Als werkgever wil je dat medewerkers trots zijn op het werk dat zij doen en elke dag vol enthousiasme aan de slag gaan. Maar hoe creëer je nou die betrokkenheid van medewerkers? HR-tech deskundige Iris Zonneveldt geeft u 5 tips.

Betrokkenheid, inzet en energie van medewerkers is belangrijker dan ooit. Uit onderzoek van Gallup blijkt dat slechts 15% van de medewerkers wereldwijd betrokken is bij het werk dat zij doen. En dat terwijl het bewezen is dat betrokkenheid zorgt voor een lager verloop, meer productiviteit en efficiëntie en meer winst. Het is dus een enorme kans om invloed te hebben op de betrokkenheid van medewerkers.

1. Vertrouwen en eigenaarschap

Medewerkers die je vertrouwt kan je verantwoordelijkheid geven. En dat is wat medewerkers willen: eigenaarschap. Zo bewijzen veel organisaties dat het werken in zelfsturende teams direct resultaat oplevert. Minder hiërarchie zorgt voor een grotere verantwoordelijkheid bij medewerkers. Hoe je hier als leidinggevende voor kan zorgen? Geef duidelijke kaders aan van wat je wil verwachten en hoe jullie gaan samenwerken. En als je je medewerkers daadwerkelijk vertrouwt, waarom zou je ze dan niet de kans geven om het heft in eigen handen te nemen?

2. Coaching

Écht goede managers zijn goede coaches. Ze luisteren naar je behoefte, ondersteunen wat je doet en geven je continu feedback zodat medewerkers hun werk kunnen verbeteren en optimaal kunnen groeien en presteren. Deze managers weten dat positieve feedback van enorm belang is. Managers die kritiek hebben op mensen, teveel eisen of communicatie vermijden, creëren stress en angst bij medewerkers. Onze tip: blijf continu in gesprek met je medewerkers en coach ze op wat ze goed doen.

3. Waardering

Medewerkers werken, de organisatie geeft ze in ruil daarvoor een beloning. In de meeste gevallen is dat nog altijd in de vorm van geld. Voor wat hoort wat. Echter blijkt uit verschillende onderzoeken dat geld al lang niet meer de belangrijkste reden is om ergens te gaan werken. Wat zij wel willen? Erkenning en waardering. Erkenning en waardering draagt bij aan het behalen van jouw persoonlijke doelstellingen en daarmee aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Geef eens wat vaker een compliment. En wat je geeft, krijg je terug!

4. Geef medewerkers de kans om te groeien

Eén van de grootste redenen dat mensen een bedrijf verlaten, is dat ze weinig of geen kans hebben om te groeien. Verschillende onderzoeken tonen dan ook aan dat organisaties die meer investeren in opleiding, loopbaanontwikkeling en mobiliteit, beter presteren dan hun concurrenten. Maar het gaat verder dan dat. Bij hele goede organisaties draait het continu om talent en het managen daarvan. Leg de nadruk op leren en ontwikkelen van medewerkers en het creëren van een cultuur van erkenning en waardering. Geef mensen de kans om te groeien.

5. Visie

Waarom bestaan we en waarom doen we wat we doen? Het lijkt heel makkelijk, maar in de praktijk hebben bedrijven vaak moeite met het op papier zetten van de ‘waarom’. Vaak heeft een groot deel van de medewerkers dan ook geen flauw idee wat deze ‘waarom’ is en kunnen ze daar dus ook niet naartoe werken. Dus schrijf op en draag het uit: Waarom bestaan jullie? Waarom doen jullie wat jullie doen? Waar willen jullie als organisatie naartoe in 2030? En hoe kunnen medewerkers hieraan bijdragen? Zorg ervoor dat deze visie niet van bovenaf wordt opgelegd, maar mede door de medewerkers wordt gecreëerd. Zo komt het tot leven.

Tooling ter ondersteuning

Technologie is niet meer weg te denken uit ons werkleven. Vooral voor de jongere generatie is dit een absolute must. Zij zijn opgegroeid met technologie en weten als geen ander hoe ze hiermee om moeten gaan. Voor iedere wendbare organisatie is het dan ook belangrijk dat een nieuwe werkwijze wordt ondersteund met een goede tool. Wil jij de betrokkenheid van medewerkers verhogen, dan kan een tool als Treams je daar enorm bij helpen. Daarbij is het wel belangrijk dat een tool geen doel op zich is, maar een middel om je doel te bereiken. Door middel van een Performance Management tool breng je medewerkers op de hoogte van jullie organisatie visie en -doelen en kunnen zij hun persoonlijke doelen daarop afstemmen.

 

 

 

 

Lees meer over:

Over Auteur

Iris Zonneveldt is CEO van Treams, een software platform voor performance management. Hiernaast heeft zij jarenlange ervaring in HR en is zij uitgeroepen tot HR Talent of the Year in 2018.