3 do’s en dont’s om skills van medewerkers te updaten

0

Zowel u als uw medewerkers barsten van de skills. Maar hoe zorgt u ervoor dat de skills net zo snel mee groeien als de veranderende arbeidsmarkt? Lector Jos Sanders geeft drie do’s en dont’s aan HR.

Het is niks nieuws dat uw medewerkers talentvol zijn, daarom zitten ze tenslotte bij u. Ook is het vanzelfsprekend dat werk en werknemers blijven veranderen en de skills ook kunnen dateren. Wat het echter uitdagender maakt is de combinatie van snelle technologische ontwikkelingen met de toenemende vergrijzing: mensen worden ouder én werken langer door.

Wat kan HR het beste doen?

1. Maak ruimte voor het bieden van begeleiding en scholing. Voor werknemers en voor u zelf. Veel werkgevers komen niet aan voldoende geschoold personeel en dat hindert de groei, innovatie en leren en ontwikkelen van de beroepsbevolking.

2. Leg de focus op leren en ontwikkelen. Door huidig personeel optimaal te benutten zitten zowel u als de werknemer in een win-winsituatie.

3. Werkplekleren kan en moet structureler en strategischer. Investeer in kennis van ontwerp en evalueer resultaten. En verstrek diploma’s, certificaten of skills paspoorten. Vooral praktisch geschoolden kunnen veel hebben aan deze vorm van leren!

Wat kan HR beter niet doen?

1. Leg de focus niet alleen op werving en selectie. Kijk goed wat je al in huis hebt. 35% van de werknemers geeft aan de eigen kennis en vaardigheden niet te benutten in het werk.

2. Stop met vacatures waarin je 8 diploma’s en 16 competenties vraagt. Die leveren alleen sollicitaties op van mensen die goed op school waren. Je mist grote groepen potentieel door veeleisend te zijn. En veel van wat je vraagt is goed te ontwikkelen.

3. Stop met het bombarderen van mensen die goed zijn in hun vak. Leidinggeven is een ander vak en dat geldt zeker voor leidinggeven aan duurzame inzetbaarheid of leven lang ontwikkelen. Help leidinggevenden zo nodig aan didactische vaardigheden. Maak leerkrachten van uw leidinggevenden.

Installatie als lector

Een doorbraak op een leven lang ontwikkelen staat al een tijd op de agenda van lector Jos Sanders. Zo werd hij uitgenodigd om een blog te schrijven voor XpertHR Actueel en was hij te gast bij het HR Journaal over duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

(Lees verder onder de video)

Inmiddels bereidt hij zich voor op zijn installatie als lector aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Op 24 januari wordt hij namelijk officieel geïnstalleerd door het College van Bestuur. Uiteraard is het mogelijk om bij de installatie aanwezig te zijn door u hier aan te melden.

  • Door proactief aan duurzame inzetbaarheid te werken, blijft de medewerker bij uw organisatie passen. Download de whitepaper voor een duurzaam inzetbaarheidsbeleid.
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.