Onderwerp: Duurzame inzet­­baarheid

Snelle economische en maatschappelijke veranderingen maken werken aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers steeds belangrijker. Het uiteindelijke doel van duurzame inzetbaarheid is: medewerkers die bijdragen aan de prestaties van de organisatie en daar zelf ook meerwaarde aan ontlenen. Dat vraagt veel aandacht voor psychosociale arbeidsbelasting (PSA), stress en werkdruk, vitaliteit, veiligheid en mobiliteit. Duidelijke thema’s, maar het beleid dat je hierop ontwikkelt is niet altijd even eenvoudig. Welke maatregelen neem jij tegen PSA? Hoe maak je werkstress bespreekbaar? Dit alles omvat duurzame inzetbaarheid.

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid is een heel ruim begrip. Het omvat onder meer de fysieke en geestelijke gezondheid van de medewerker, zijn vitaliteit of levenskracht, zijn kennis en kunde, zijn talenten en zijn mentaliteit. Nu mensen steeds ouder worden moeten ze langer doorwerken en later met pensioen gaan, dat is een logische gevolgtrekking want anders wordt het te duur. Maar nog altijd geven de statistieken aan dat 50+ers die werkloos worden nog altijd moeilijk aan een nieuwe baan komen en dat kost de samenleving veel geld. Niet alleen de overheid, maar ook bedrijven zullen dus aan de slag moeten om een duurzaam inzetbaarheidsbeleid te ontwikkelen, maar vooral ook in de praktijk te brengen.

XpertHR College over duurzame inzetbaarheid

Hoe kan HR doorpakken op het gebied van duurzame inzetbaarheid? Door vitaliteit, vakmanschap en verandervermogen te stimuleren. Tijdens het XpertHR College op 13 september legt organisatiepsycholoog Aukje Nauta je precies uit hoe je dit doet, inclusief veel praktijkvoorbeelden.’

Meld je aan voor het XpertHR College

meer Artikelen over het onderwerp duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzet­­baarheid
Duurzame inzetbaarheid en de Covey-boom

Mijn kinderen worden op hun basisschool grootgebracht met de Covey-boom. Hierbij wordt het model voor effectief leiderschap van Stephen Covey vertaald naar de belevingswereld van kinderen. Onder de naam The Leader In Me werken ze dagelijks aan hun persoonlijk leiderschap. Wat kunnen wij hiervan leren?

Duurzame inzet­­baarheid
Aukje Nauta: ‘Investeren in duurzame inzetbaarheid loont’

Medewerkers moeten meer ruimte krijgen om te blijven leren en hun werk zelf in richten. Organisatiepsycholoog Aukje Nauta had die oproep nog maar net gedaan tijdens het XpertHR College over duurzame inzetbaarheid of de praktijk bleek al anders. De meerderheid van de luisteraars gaf aan dat tijd voor bijscholing ontbreekt en ruimte voor ‘zelforganisatie’ schaars is. ‘Hier schrik ik van.’

1 2 3 28