Live updates coronavirus: ‘Vanaf 6 april gaat NOW-loket open’

0
Hoe gaan organisaties om met het coronavirus dat zich als een olievlek door ons land verspreidt? Op deze pagina vind je live updates rondom het coronavirus en wat andere bedrijven doen.

UWV: ‘Vanaf 6 april gaat NOW-loket open’
3 april 2020

UWV opent het NOW-loket aanstaande maandag 6 april. De medewerkers van UWV hebben ‘alles op alles gezet om een solide proces neer te zetten dat werkt vanaf dag 1, zorgvuldig is en geen haperingen kent’, aldus de Raad van Bestuur in een bericht op de website. Door de korte voorbereidingstijd en de grote hoeveelheid aanvragen kunnen er opstart- en uitvoeringsproblemen ontstaan. ‘We rekenen op uw begrip hiervoor. Ook doen we een beroep op uw morele verantwoordelijkheid om uitsluitend gebruik te maken van deze regeling als u daar recht op heeft’, aldus de Raad van Bestuur. 

Mooie acties en samenwerking in coronacrisis
3 april 2020

 

 

Veel Nederlandse bedrijven laten zich van hun goede kant zien in deze coronacrisis. Dat zorgt voor mooie acties en samenwerkingen als gratis profielfoto’s en de huiskamerchallenge.

Gratis profielfoto’s
Fotograaf Suzan Alberts maakt bijvoorbeeld gratis profielfoto’s van mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis. Alberts: ‘Dat doe ik natuurlijk wel op een veilige afstand. Maar dat kan makkelijk in mijn studio.’ Deze foto’s kan men dan weer gebruiken voor op hun cv of LinkedIn.

Huiskamerchallenge
Veel Nederlandse telers moeten door de coronacrisis veel bloemen weggooien. Exporteren mag nu niet meer. Om alsnog iets moois met deze bloemen te kunnen doen, bedacht pakketbezorger Red je Pakketje samen met partners een speciaal platform op: Red je Boeketje. De boeketten worden opgekocht en verkocht voor 15 euro om ze naar ouderen in verzorgingstehuizen te sturen.

Huiskamerchallenge
Mensen die een instrument bespelen of zingen kunnen zich aanmelden voor de Huiskamer Challenge van radiozender Classic NL en de BankGiro Loterij. De muzikale inzendingen worden dagelijks door een jury beoordeeld. De video met de meeste likes en het beste juryoordeel is dagwinnaar en krijgt speeltijd op de radio. Uiteindelijk valt hier onder andere een optreden tijdens het Zomerconcert in het Concertgebouw en een platencontract mee te winnen.

Coronanoodloket blijft aanvragen ontvangen
2 april 2020

Bedrijven die het moeilijk hebben door de coronamaatregelen kunnen om tegemoetkoming vragen als bij het noodloket. En volgens een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijven de aanvragen binnenkomen. Zodra ondernemers alles correct hebben ingevuld, horen zij binnen twee weken of zij in aanmerking komen voor een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro om het verlies te kunnen overzien. Het is de bedoeling dat zij daarna binnen een week de vergoeding ontvangen.

Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april
31 maart 2020

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Dit betekent dat het advies om thuis te werken in ieder geval nog geldt tot en met 28 april. Mensen werkzaam in cruciale beroepen en vitale processen gelden kunnen wel naar hun werk als dat nodig is.

NOW-regeling is rond
31 maart 2020

Het kabinet wil tijdens de coronacrisis banen en inkomens van mensen beschermen. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: ‘Met de NOW ondersteunen we werkgevers die ook in deze moeilijke periode vasthouden aan hun werknemers, ook diegenen zonder vast contract.’ Een maatregel is een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven met omzetverlies. De voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zijn bekend.

Tegemoetkoming:

  • Bedrijven die gedurende 3 maanden minstens 20% omzetverlies hebben, kunnen vanaf 1 maart een tegemoetkoming van maximaal 90% van de loonsom krijgen.
  • In de regeling de omzet en de loonsom van belang. Hoe hoger het omzetverlies, hoe hoger de tegemoetkoming in de loonsom voor de werkgever.
  • Bij een omzetverlies van 100% is dat 90%, bij bijvoorbeeld 50% omzetverlies wordt dat dan 45% van de totale loonsom.
  • Voor de loonsom worden gegevens uit de loonaangifte bij de Belastingdienst gebruikt. Deze neemt UWV over. UWV gaat hierbij uit van het socialeverzekeringsloon. Hier komt voor alle bedrijven dezelfde opslag van 30% bovenop voor werkgeverslasten, als het vakantiegeld, pensioen en de werkgeverspremies.

Flexwerkers

  • Iedereen voor wie loonaangifte wordt gedaan en verzekerd is voor de WW, ZW of WIA, valt onder de loonsom waarvoor subsidie ontvangen kan worden. Ook het salaris van flexwerkers wordt gecompenseerd. Als de loonsom krimpt omdat er minder mensen doorbetaald worden, daalt de tegemoetkoming mee.

Voorwaarden

  • In aanmerking komen? Dan moeten werkgevers reguliere salaris blijven doorbetalen en tijdens het ontvangen van de subsidie geen aanvraag doen voor ontslag om bedrijfseconomische redenen.
  • Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten.

Aanvraag bij UWV

  • UWV probeert vanaf 6 april het aanvraagloket te openen.
  • De aanvraagperiode loopt tot en met 31 mei 2020.
  • Werkgevers geven bij de aanvraag de verwachte omzetdaling op. Bij een positief oordeel keert UWV een voorschot van 80% uit in 3 termijnen. Het eerste deel van het voorschot wordt uitgekeerd binnen 2 tot 4 weken na de indiening van de aanvraag. Volgens minister Koolmees is de verwachting dat dit voor de meeste bedrijven sneller gebeurt.

Eerste horecabedrijven failliet door het coronavirus
30 maart 2020

Restaurant Boas in Deventer is officieel failliet verklaard. Volgens Curator Paul Schepel was de coronacrisis het laatste wat het restaurant kon verdragen. Schepel: ‘Dit was de genadeklap. Het gaat ongelofelijk hard nu. Als je geen reserves hebt om wat uit op te hoesten, dan ben je aan de beurt.’ Alle rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges blijven ook na 6 april gesloten, op urgente zaken na. Hieronder vallen ook faillissementen. Zo heeft rechtbank Overijssel 2 horecabedrijven failliet verklaarden gaven de eigenaren de coronacrisis als belangrijke oorzaak noemden.

Subsidie voor werkgevers voor inwerken tijdelijke krachten
30 maart 2020

Het kabinet heeft besloten dat werkgevers in de zorg subsidie kunnen verwachten voor het inwerken van tijdelijke krachten en extra scholing. Zorgorganisaties moeten ook vaker tijdelijke krachten aan elkaar uitlenen om de tekorten door het coronavirus op te vullen. Inmiddels hebben tienduizenden ex-zorgmedewerkers een hand uitgestoken om de overbelaste zorg te overzien.

Eerdere corona liveblogs:

 

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.