Techbedrijf Bynder: ‘Organiseer thuiswerkweek buiten crisistijden’

0

Het hoge woord is eruit. Nederland moet thuiswerken, voor zover mogelijk. Voor softwarebedrijf Bynder is dat een normale zaak en zij hebben alle technologieën om dit goed te kunnen doen. Het bedrijf organiseert al drie jaar één thuiswerkweek in augustus en dit werkt volgens hen uitstekend.

Thuiswerken? Een normale zaak

Marianne Spaans

Chief HR Officer Marianne Spaans: ‘Het vernieuwende aan de huidige situatie is dat mensen niet op kantoor kunnen komen bij verkoudheid. Net als iedere Nederlander moeten ook onze medewerkers goed op zichzelf en anderen passen, goede handhygiëne handhaven en thuisblijven wanneer ze verkoudheidsverschijnselen vertonen. Ze mogen weer naar kantoor – als ze dat willen – wanneer ze minstens 24 uur verkoudheid vrij zijn.’ Maar de door het kabinet genomen maatregelen brengen meer met zich mee. ‘Thuiswerken is in deze tijd wel moeilijker voor medewerkers. Scholen en kinderdagverblijven zijn dicht. Als HR merk ik dat mensen aangeven van 9 tot 11 uur hard door te werken, omdat de buurvrouw daarna ook afgelost moet worden.’

Remote week

Als lid van het bedrijfsteam dat corona-afspraken maakt en communiceert, heeft Marianne een Remote Week uitgeroepen. Dit betekent dat mensen ervoor kunnen kiezen of ze thuis willen werken of op kantoor. Ondanks het feit dat het kabinet de maatregelen heeft genomen tot 6 april 2020 kiest Bynder ervoor om één thuiswerkweek (remote week) in te lassen. Marianne: ‘We kijken het elke dag aan. Als mensen op kantoor willen werken en geen verschijnselen hebben, dan mag dat. Tenzij de Nederlandse regering over een officiële lockdown spreekt zoals in Spanje.’

Thuiswerktips

Na drie jaar een vaste thuiswerkweek te hebben georganiseerd heeft Bynder diverse thuiswerktips voor medewerkers verzameld:

 • Routine vasthouden om focus te behouden:
  • even vroeg opstaan,
  • normaal ontbijten,
  • laptop meteen aanzetten;
 • Zet vergaderingen voort (online);
 • Neem pauzes.

Team voor corona-afspraken

‘We willen het geen coronacrisisteam noemen, dus we zijn een executive team. En als executive team hebben we op maandag, woensdag en vrijdagavond een online meeting van een uur met het hele bedrijf, 7 kantoren wereldwijd, om een update te geven over de corona-aanpak van de landen waarin wij vestigingen hebben.’ De lockdown in Spanje zorgt ervoor dat Bynder’s vestiging in Barcelona wel dicht is en mensen daardoor niet kunnen kiezen op kantoor te werken. ‘Ook nemen we de bedrijfsdoelstellingen en resultaten van de week door tijdens die global meeting. Verder vergaderen wij dagelijks om de wereldwijde situatie te bekijken en besluiten we voor het einde van deze thuiswerkweek of we hier nog even mee verdergaan.’

Bynder’s Chief HR Officer heeft nog een tip voor andere organisaties: ‘Houd medewerkers en klanten gezond. En organiseer onlinebijeenkomsten als jouw mensen noodgedwongen thuiswerken. Naast het informeren over de coronamaatregelen gaat het gewone werk ook door. We moeten blijven denken in business as usual. De economie wordt al erg genoeg geraakt en we kunnen leren van andere landen.

Meestgestelde vragen

Bynder heeft net als XpertHR een plek voor de meestgestelde vragen. Het HR-team beantwoordt de vragen van hun medewerkers in een algemeen document. Vragen die het meest voorkomen zijn:

 • Moeten we tot 6 april thuiswerken?
 • Wat doen we met nieuwe werknemers die in de eerste week van april beginnen?
 • Wat moet ik doen met mijn medische conditie?

Marianne: ‘Medewerkers hangen dus iets meer aan HR. We merken dat zij willen dat HR de beslissing neemt. In dat geval zijn we blij met deze goede landelijke voorlichting, maar de mediahype werkt dat vaak tegen. Er zijn veel bronnen voor werkgevers en die zijn een stuk minder angstaanjagend. Als Chief HR Officer houd ik elke dag het ministerie van Volksgezondheid en de World Health Organization (WHO) in de gaten. Bepaalde informatie deel ik dan ook met alle medewerkers. Door kennis te blijven delen, houd ik mensen gefocust.

 • In XpertHR staan diverse praktijkvragen en -voorbeelden, checklists en kennisdocumenten over het coronavirus. Bekijk de volledige pagina!
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.