Overzicht NOW-aanvragen en toekenningen

0

91% van de NOW-aanvragen zijn toegekend door UWV in de maand april. Dit presenteert het uitvoeringsinstituut in een factsheet met alle aanvragen en betalingen van bedrijven die de subsidie hebben aangevraagd.

Bedrijven die door de coronacrisis minstens 20% omzetverlies hebben, hebben de mogelijkheid om een vergoeding tot 90% van de loonkosten aan te vragen. Het UWV-loket opende op 6 april en liep storm. UWV publiceerde op 30 april een factsheet met de aanvragen en de betalingen van bedrijven die een beroep hebben gedaan op de NOW-regeling. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten:

  • Totaal aantal aanvragen: 114.049
  • Totaal aantal toekenningen: 103.737
  • Totaal hoogte voorschot: €1.932.474.928
  • Aantal betrokken werknemers: 1.718.293
  • Gemiddeld opgegeven omzetverlies: 70,63%

Dit betekent dat 91% van alle aanvragen is toegekend door UWV, binnen 3 weken tijd. Veel bedrijven verwachten – kijkend naar 3 maanden omzetverlies – meer dan 70-80% omzet te verliezen.

Toekenningen naar omzetpercentageverlies

Factsheet UWV)

Toekenningen per sector

In de sectoren detailhandel en horeca en catering zijn de meeste subsidies toegekend. In de horeca en catering zijn zo ook de grootste omzetdalingen opgegeven. Het aantal toekenningen per sector is ook erg hoog in overige commerciële dienstverlening, zorg en welzijn en groothandel.

Harde klap voor kleine bedrijven

Het aantal aanvragen en toekenningen van werkgevers met minder dan 20 werknemers is het hoogst. Zo laat dit zien dat zzp’ers en kleine bedrijven het hardst worden geraakt door de coronacrisis. Bedrijven met 150+ medewerkers doen minimaal beroep op de NOW-regeling.

(Factsheet UWV)

Toekenningen per arbeidsmarktregio

UWV heeft alle toekenningen ook per arbeidsmarktregio verdeeld. Hieruit blijkt dat de meeste aanvragen (12.627) regio Amsterdam zijn toegekend. Rijnmond volgt met 7.789 toekenningen, Haaglanden met 5.129, Midden-Utrecht met 5.219 en West-Brabant met 4.048.

Vragen vanuit de praktijk 

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.