Live updates coronavirus: Meerderheid werkgevers klaar voor herstart

0

Hoe gaan organisaties om met het coronavirus dat zich als een olievlek door ons land verspreidt? Op deze pagina vind je alle updates rondom het coronavirus en wat andere bedrijven doen: vanaf 28 april.

Meerderheid werkgevers klaar voor herstart
30 april 2020

Werkgevers bereiden zich voor op de her- of opstart van hun bedrijf na de coronacrisis. Uit een enquête van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat 95% maatregelen heeft getroffen, of treft deze, om volgens de anderhalvemetereconomie te kunnen werken. Hiernaast denken organisaties ook na over hoe zij weer omhoog kunnen klimmen na de dip in de coronacrisis. Overheidsmaatregelen als de NOW-regeling, waarvan 40% van de werkgevers gebruik wil maken, helpen daarbij.

Concepthandleiding: einde aan flexplekken
28 april 2020

De Monitor (KRO-NCRV) heeft een concepthandleiding opgesteld voor organisaties die door de coronacrisis met een ander kantoorleven te maken heeft. Zo komt er een einde aan flexplekken en fysieke personeelsbijeenkomsten. En er moet minstens 10 vierkante meter ruimte zijn per werknemer, veel meer dan nu vaak de praktijk is. In dit concept van ondernemersorganisaties staat dat als het werk het toelaat, mensen dan het beste thuis kunnen werken. De mensen die wel naar kantoor mogen/kunnen:

  • Moeten werken in vaste teams
  • Hebben een vaste werkplek
  • Mogen niet onnodig langs andere afdelingen
  • Krijgen schotten tussen aaneengesloten werkplekken
  • Mogen onder meer pennen, oplaadkabels, nietmachines niet delen
  • Moeten hun handen minstens zes keer per dag wassen
  • Vergaderen zoveel mogelijk digitaal
  • Na een werkdag het toetsenbord desinfecteren

In de concepthandleiding staat ook dat werkgevers extra hygiënemaatregelen moeten nemen. Aanraakpunten als bureaus, deurknoppen en kranen moeten regelmatig schoongemaakt worden.

‘Jongeren op arbeidsmarkt hebben het moeilijker door coronacrisis’
28 april 2020

Jongerenorganisaties van vakbonden VCP, CNV en FNV waarschuwen dat de positie van jongeren op de arbeidsmarkt steeds moeilijk wordt. Daarom willen ze dat het kabinet meer maatregelen verzorgt als een nieuwe aanpak van de jeugdwerkloosheid. Zo hebben veel jonge flexwerkers volgens de vakbonden op dit moment geen werk meer. Semih Eski van CNV Jongeren: ‘Concreet pleiten wij voor voldoende startersbanen, het bieden van ondersteuning aan jongeren om zich goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt en verbetering van informatievoorziening over de kansen op de arbeidsmarkt.’

Steunloket voor startups deze week open
28 april 2020

  • Jonge bedrijven die het door de coronacrisis moeilijk gaan krijgen, kunnen vanaf 29 april een overbruggingskrediet aanvragen. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). ‘Het kabinet maakt in deze uitzonderlijke en barre tijden financiële steun voor álle ondernemers toegankelijker’, zegt Keijzer. De regelingen die voor andere bedrijven gelden, zijn evenwel voor snelgroeiende starters ongeschikt. Maar zij zorgen wel “voor de inkomsten en banen van morgen”, aldus de staatssecretaris.
  • Voor de regeling voor zogenoemde start-ups en scale-ups heeft het kabinet 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. Ondernemers die er gebruik van willen maken, kunnen terecht bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s). De leningen die zij gaan uitkeren zijn tussen de 50.000 euro en 2 miljoen euro. Bij bedragen boven de 250.000 euro moeten de aandeelhouders of andere investeerders een kwart bijleggen. Ondernemers die een lening van minder dan een half miljoen aanvragen, moeten binnen 4 tot 9 werkdagen uitsluitsel krijgen. Daarboven geldt een beslistermijn van 3 weken.

Eerdere corona liveblogs:

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.