Live updates coronavirus: Banken testen alternatieve werklocaties

0
Hoe gaan organisaties om met het coronavirus dat zich als een olievlek door ons land verspreidt? Op deze pagina vind je alle updates rondom het coronavirus en wat andere bedrijven doen.

Banken testen alternatieve werklocaties

Grote banken kijken of werknemers op alternatieve locaties kunnen werken. Zo mag een deel van het personeel van Rabobank niet meer naar het hoofdkantoor komen in Utrecht om een uitbraak te voorkomen. Om de thuiswerkserver niet te veel te belasten, gaat dit om werknemers die al eerder gevraagd zijn om thuis te werken en mensen die kritieke taken hebben.

Ook ING neemt maatregelen en gebruikt zelfs een extra pand. Personeel van de afdelingen, betalingsverkeer, treasury en financiële markten moeten vanuit een tijdelijk kantoor in Rotterdam werken. Hiervoor zaten zij dagelijks op het hoofdkantoor in Amsterdam. ABN Amro heeft eveneens een uitwijklocatie waar ongeveer 300 medewerkers kunnen werken. Wederom gaat dit om werknemers met een kritiek bedrijfsproces.

Niet meer tot aan de deur bezorgen

Supermarktketen Jumbo bezorgt de boodschappen die online zijn besteld niet meer in huis. Bezorgers moeten de boodschappen voortaan bij de voordeur afgeven. Volgens de woordvoerder kunnen zij in bepaalde gevallen  in overleg met de klant hiervan afwijken, maar dit zullen zij per geval bekijken. Verder wijst ook Jumbo het personeel erop om regelmatig hun handen te wassen en staan er overal extra reinigingsdoekjes.

Maatregelen zijn een probleem voor kleine ondernemers

Het advies om door een corona-uitbraak thuis te werken is niet voor elk bedrijf gunstig. Een schoonmaakbedrijf in Oosterhout met 225 medewerkers heeft geen werk te bieden op het moment dat zijn mensen thuis moeten werken. Ook een financieel vangnet is voor kleine ondernemers nog onduidelijk. Dit geldt ook voor een koffiebar in Schijndel met 8 medewerkers. Door 7 zieken moesten zij de deuren sluiten, en verdient de zaak op dat moment niet.

Bedrijven hangen hygiëneposters op

Om een corona-epidemie tegen te gaan in organisaties, vinden bedrijven het belangrijk om hygiënemaatregelen te treffen. Daarom heeft onder meer Reed Business Information in Amsterdam hygiëneposters verspreid door het pand, die wijzen op hygiëne en desinfectie. Het betreffende virus wordt namelijk overgedragen door hoesten en niezen. Daarnaast rolt het management uit dat er op elke verdieping alcoholdoekjes en desinfecterende handgel beschikbaar is.

Geen handen schudden

Het kabinet adviseert om elkaar niet langer de hand te schudden. Na een crisisoverleg met alle betrokken ministers is deze maatregel van de grond gekomen. Bij een tandartspraktijk in Zeist is de maatregel meteen ingegaan. Tandartsen steken hun hand op of zwaaien naar hun cliënten. Ook alle medewerkers van Nestlé worden door het management verzocht om geen nauw contact te hebben met anderen. Zij worden hierin afgeraden om geen handen te schudden. Medewerkers die in deze periode workshops volgen moeten zelfs in een logboek bijhouden met wie zij contact hebben gehad.

Test: pand volledig sluiten voor uitbraak

We groeien steeds meer naar een escalatie van een uitbraak van het coronavirus. Maar kunnen bedrijven het aan om volledig te sluiten en álle medewerkers vanuit huis te laten werken? Elsevier (RELX) heeft hier testdagen voor ingelast. Zo moeten een paar internationale kantoren, waaronder in Amsterdam, dicht. Alle medewerkers blijven werken vanuit huis en vergaderingen gaan virtueel door. Dit is een kans om te kijken of de thuiswerkserver goed genoeg blijft draaien en welke maatregelen het bedrijf hiervoor nog meer zou moeten nemen.

De richtlijnen voor reizen naar besmette gebieden (zakelijk en privé)

Hoe zit het met zowel zakelijke als privé reizen naar besmette gebieden? Als reizen naar een besmet gebied door het ministerie van buitenlandse zaken wordt afgeraden, dan mag een werkgever enerzijds van de werknemer verlangen dat hij privé die reis niet maakt. Anderzijds zal een werkgever in dat geval niet van de werknemer mogen verlangen dat hij om zakelijke redenen afreist naar besmet gebied.

Het is raadzaam om de reisadviezen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op te volgen. Die adviezen hebben vier kleurencodes. De actuele kleurcodes vind je op de site van de overheid. Het is verstandig om die goed in de gaten te houden.

  • Groen = er kan gereisd worden naar het gebied.
  • Geel = er kan gereisd worden naar het gebied, ook voor vakantie, maar houd rekening met beperkende maatregelen.
  • Oranje = Reis alleen als dat noodzakelijk is. Vakantiereizen en andere reizen die niet noodzakelijk zijn, worden afgeraden.
  • Rood = Geadviseerd wordt om niet naar het gebied af te reizen.

 

Meer vragen vanuit de praktijk 

Bronnen:

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.