Live updates coronacrisis: thuiswerken blijft het advies

0

Hoe gaan organisaties om met de coronacrisis die voor de meeste organisaties voelbaar is? Op deze pagina vind je alle nieuws en praktijkupdates van wat andere bedrijven doen: vanaf 4 mei.

Verlenging NOW met nieuwe maatregelen
9 mei 2020

Bedrijven die een beroep hebben gedaan op de NOW-regeling om medewerkers te kunnen blijven doorbetalen, mogen vanaf 1 juni werknemers ontslaan. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zet vanaf dan een punt achter de ontslagboete. Dit wordt gezien als het tweede steunpakket voor bedrijven die een loonsubsidie nodig hebben.

Meerderheid in Nederland wil thuis blijven werken
7 mei 2020

Veel werkenden willen ondanks de versoepeling van de maatregelen thuis blijven werken. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en Intermediair onder 1000 werkenden. Zo kunnen mensen hun eigen tijd beter indelen (61%) en geeft 30% aan meer tijd te hebben voor het gezin. Mensen zonder kinderen besteden meer tijd aan sporten. Tot slot kunnen mensen zonder kinderen zich thuis beter concentreren dan op het werk (43%). Maar 25% van de mensen met kinderen ervaart die betere concentratie.

Thuiswerken blijft vooralsnog het advies
6 mei 2020

Het kabinet wil dat mensen zoveel mogelijk thuis blijven werken. Vanaf 1 juni mag het openbaar vervoer wel weer door iedereen worden gebruikt. In bussen, trams, metro’s en treinen mag dan maar 40 procent van de stoelen worden bezet. Het kabinet denkt daarom na over hoe kantoormensen gespreid naar het werk kunnen.

Werken in contactberoep is weer toegestaan
6 mei 2020

 

Vanaf 11 mei mogen mensen met contactberoepen weer aan het werk. Het gaat om onder meer rij-instructeurs, diëtisten, masseurs, tandprothetici, kappers, schoonheidsspecialisten en beroepen in alternatieve geneeswijzen. Werkenden en klanten/cliënten moeten van tevoren laten weten of het bezoek een risico oplevert of niet. Daarom is het dragen van een mondkapje niet nodig volgens het kabinet. De werkende moet mits mogelijk zoveel mogelijk rekening houden met de 1,5 meter afstand. Welke beroepsgroepen mogen nog meer het werk gaan hervatten? Lees het artikel >

Crisisberaad kabinet: mondkapjes, kappers en buitenterrassen
5 mei 2020

Het kabinet overlegt deze week over het verplicht dragen van een mondkapje als mensen reizen met het openbaar vervoer. Hiernaast wordt er nagedacht over de heropening van fysiotherapiepraktijken en kapperszaken. Tot slot hakken ze de knoop door of buitenterrassen van horeca per 1 juni weer open mogen. Woensdag 6 mei besluit het kabinet deze versoepelingen van de coronamaatregelen toezegt.

4 wijzigingen in NOW-regeling
4 mei 2020

Minister Koolmees maakt bekend dat er 4 wijzigingen in de regeling Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zijn:

  1. Geen melding loonkostensubsidie: werkgevers die de NOW aanvragen én recht hebben op de loonkostensubsidie voor werknemers met een arbeidsbeperking, hoeven deze subsidie niet met de NOW te verrekenen. De toekenning van de NOW-subsidie hoeft dus niet meer gemeld te worden bij de gemeente.
  2. Personeel-bv binnen organisatie: de personeels-bv’s binnen een concern kunnen zelf geen beroep doen op de NOW.  Andere bv’s binnen het bedrijf mogen de NOW wel aanvragen.
  3. Eis Nederlandse bankrekening vervalt: werkgevers met een niet-Nederlands SEPA-bankrekeningnummer hoeven niet langer een Nederlands bankrekeningnummer op te geven.
  4. Akkoord met openbaarmaking: concerns die de NOW aanvragen gaan ook akkoord met een mogelijke openbaarmaking van gegevens die nodig zijn voor de NOW-aanvraag in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Factsheet aanvragen NOW-regeling
3 mei 2020

UWV publiceert een factsheet met de aanvragen en de betalingen van bedrijven die een beroep hebben gedaan op de NOW-regeling. De cijfers zijn gebaseerd op de stand van 30 april 2020. Hierbij de belangrijkste uitkomsten op een rij:

  • Totaal aantal aanvragen: 114.049
  • Totaal aantal toekenningen: 103.737
  • Totaal hoogte voorschot: €1.932.474.928
  • Aantal betrokken werknemers: 1.718.293
  • Gemiddeld opgegeven omzetverlies: 70,63%

In de sectoren detailhandel en horeca en catering zijn de meeste subsidies toegekend. In de horeca en catering zijn zo ook de grootste omzetdalingen opgegeven.

Het aantal aanvragen van werkgevers met minder dan 10 werknemers is het hoogst. Zo laat dit zien dat zzp’ers en kleine bedrijven het hardst worden geraakt door de coronacrisis. Bedrijven met 150+ medewerkers doen minimaal beroep op de NOW-regeling.

(Factsheet UWV)

 

Eerdere corona liveblogs:

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.