Handreiking COVID-19 van werkgevers en werknemer

0

Het coronavirus zorgt ervoor dat werkgevers en werknemers extra maatregelen moeten nemen voor gezond en veilig werken. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland en vakcentrales FNV en CNV hebben gezamenlijk vanuit het SER-Arboplatform en de Stichting van de Arbeid een handreiking ontwikkeld om bedrijven daarbij te helpen. Bedrijven kunnen maatregelen uit de handreiking overnemen om het risico op besmetting met het coronavirus binnen hun bedrijven tegen te gaan.

Handreiking: gezamenlijke afspraken

Nu de overheid de landelijke maatregelen geleidelijk afbouwt, moeten werkgevers en werknemers samen maatregelen nemen om zo veilig mogelijk te kunnen werken. Kitty Jong van FNV: ‘Deze algemene handreiking is opgesteld door werkgevers en werknemers samen. Dat maakt deze handreiking zo sterk. Ook is de Inspectie SZW van opvatting dat deze richtlijn een goed hulpmiddel is voor bedrijven om hun RI&E uit te werken.’
De handreiking biedt informatie en advies aan bedrijven over het nemen van maatregelen om besmetting en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze zijn gebaseerd op de overheidsmaatregelen op basis van de adviezen van het RIVM. Mariëtte Hamer, SER: ‘De ontwikkeling van deze handreiking is een belangrijke stap in de aanpak van het coronavirus op de werkvloer. Juist in deze onzekere tijd kunnen bedrijven duidelijke en praktische adviezen gebruiken om gezond en veilig te kunnen werken. De handreiking biedt hen dat.”
De handreiking is gebaseerd op de Belgische Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan.

RI&E en het coronavirus

Volgens de Arbowet moet iedere werkgever een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) opstellen. Daarin wordt beschreven wat de belangrijkste gezondheids- en veiligheidsrisico’s van het werk zijn. Ook het risico van besmetting met het coronavirus moet daarin worden aangepakt. Guusje Dolsma van VNO-NCW: ‘Werkgevers kunnen veel van deze maatregelen die hier genoemd worden overnemen in hun RI&E document. Dus hebben bedrijven een dergelijk RI&E nog niet, dan kan daar nu een goede start mee worden gemaakt.’
Bedrijven die al wel een RI&E hebben kunnen het risico op besmetting met het virus met behulp van deze handreiking daarmee aanvullen.

Een veilige werkomgeving

Het inrichten van een veilige werkomgeving doet de werkgever samen met zijn werknemers. Sociale partners adviseren daarom om werknemers en deskundigen te betrekken bij het ontwerpen en uitrollen van deze maatregelen. Jan-Pieter Daems van CNV: ‘Goed arbobeleid in je bedrijf maak je samen. Corona moeten we dus ook samen aanpakken. Deze handreiking helpt werkgevers en werknemers daarbij.’

  • In antwoordbank XpertHR vind je een overzicht met relevante informatie over het coronavirus. Kijk voor actuele informatie over het coronavirus ook op de website van het RIVM. Van webinars en protocollen tot praktijkvoorbeelden en informatieve documenten. Bezoek de pagina en laat je informeren.
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.