Wet Werk en Zekerheid: blij mee?

Geplaatst in Algemeen

 • Avatar
  Lid
  Lotte Speelman op #53473

  De meningen rond het wetsvoorstel Werk en Zekerheid lopen uiteen: van 'eenvoudiger en goedkoper' voor werkgevers, tot 'geen versoepeling van het ontslagrecht'. Wat vindt HR? Blij dat deze maatregelen er eindelijk komen, of geloof je niet dat dit ons tot de langverwachte versoepeling van het ontslagrecht gaat brengen?

  Avatar
  Bijdrager
  JanvdZanden op #53475

  Wie houdt nu wie voor de gek? Flexibilisering van het ontslagrecht?

   

  De transitie vergoeding maakt ontslag na 2 jaar in de overgrote gevallen alleen maar duurder. Het aftoppen boven EUR 75.000 heeft slechts betrekking op een kleine huidige groep ontslagen en is dus meer symbolisch van aard. Alleen voor oudere werknemers met een zeer lang dienstverband heeft dit, soms wel een erg sneu, effect.

   

  Verkorting van tijdelijke contracten van 3 tot 2 jaar en vooral de tussenpozen van 6 maanden i.p.v. de huidige 3 maanden, maakt het arbeidsrecht veel minder flexibel. Bij CAO mag de periode van 2 jaar tot maximaal 4 jaar worden verlengd (is nu onbeperkt) en het maximaal aantal contracten van 3 tot 6 worden verhoogd (is nu ook onbeperkt). Ook dit is een vergaande inperking van de flexibiliteit, omdat in vele CAO’s ruimere bepalingen worden gehanteerd.

   

  Een proeftijd bij overeenkomsten korter dan 6 maanden wordt onmogelijk. Dus zelfs de noodzakelijke discipline test van een nieuwe medewerker in de eerste maand kan niet eens meer uitgevoerd worden. Eigenlijk volstrekt onwerkbaar voor een werkgever.

   

  Avatar
  Bijdrager
  JanvdZanden op #53477

  De ontslagroutes veranderen wel formeel, maar niet praktisch; ook nu al worden bedrijfseconomische ontslagen voornamelijk door UWV behandeld en arbeidsconflicten door de kantonrechter. Het is wel eerlijker dat gelijke gevallen gelijk voortaan meer gelijk behandeld worden.

   

  De mogelijkheid voor een ontslagvergoeding bij “slecht werkgeverschap” blijft open; dat is ook niet onredelijk. Maar wel ernstig: je kunt ontslag in hoger beroep en in cassatie aanvechten. Dat wordt dus vaker eindeloos gedoe, met vermoedelijk doorbetaling van loon met terugwerkende kracht als eindresultaat.

   

  Aardig is dat enkele verouderde bepalingen (BBA) en jurisprudentie (alleen een nieuwe proeftijd bij een nieuwe functie) nu in de wet zijn vastgelegd; maar wie zit in crisistijd op dergelijke verfraaiingen te wachten? Minder fraai is de bedenktijd van 14 dagen bij ontslag. Ook nu al kan bij dwaling of misleiding een ontslag worden herroepen, hetgeen niet onredelijk is en de werkgever tot grote zorgvuldigheid dwingt; maar in de nieuwe wet kan dit zonder opgaaf van redenen. Zo kun je toch geen afspraken meer maken?

   

   

  Avatar
  Bijdrager
  JanvdZanden op #53479

  Niet voor niets concludeert het Centraal Plan Bureau dat, op basis van een ingewikkelde, internationale, index, de flexibiliteit van tijdelijk contracten afneemt, en die van vaste contracten en bij collectief ontslag gelijk blijft. Dus in totaal afname van flexibiliteit en geen toename van de werkgelegenheid! Waarom was D’66 en Groen Links deze actie ook al weer ooit begonnen? Om te hervormen en de arbeidsmarkt flexibeler te maken toch?

   

  Het enige macro economische positieve is de grotere druk op werklozen: eerder elke baan accepteren en een kortere WW-uitkering. Maar zelfs dat is meer symbolische dan reële pijn, omdat de WW voor de meeste werklozen, die nu eenmaal in de lagere salaris-regionen zitten, ook nu al aangevuld wordt met een toeslag tot bijstandsniveau.

   

  Kortom: dit is geen flexibilisering maar het verder het verder in beton gieten van het arbeidsrecht. Niet voor niks dat bijna alle politieke partijen en zelfs FNV positief zijn. Alleen voor de bühne doen FNV en SP moeilijk. De VVD laat zich m.i. knollen voor citroenen verkopen. En waarom Wientjes (VNO) dit wetsvoorstel omarmt is mij een raadsel…..

   

  /Cynisme aan/

  Werkgevers in Nederland: veel succes met de nieuwe flexibiliteit! En wij interimmers houden nog gewoon veel arbeidsrechtwerk.

  /Cynisme uit/

   

  JGM van der Zanden, interim manager HR

   

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.