Werkt u met vakantiekrachten? Dit zijn de belangrijkste regels.

Geplaatst in Algemeen


 • Lid
  Maurice Hennevelt op #53929

  Vanaf 5 juli beginnen de zomervakanties. Veel jongeren gebruiken deze vakantie om wat geld bij te verdienen met een vakantiebaantje. Voor werkgevers die in het zomerseizoen extra druk zijn, is de inzet van vakantiekrachten een mooie uitkomst om tijdelijk over extra ‘handjes’ te beschikken.

  Maar wat is eigenlijk precies een vakantiekracht? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen vakantiekrachten en het werken met een ‘reguliere’ scholier of student?

  Wettelijke definitie vakantiekracht

  Allereerst is het belangrijk om de wettelijke definitie van een vakantiekracht te kennen. Deze is als volgt:

  “Er is sprake van een vakantiewerker als een werknemer een dagopleiding volgt, uitsluitend tijdens de school- of studievakantie werkt, dat niet langer dan 6 weken achter elkaar doet en niet meer dan in totaal 60 dagen per kalenderjaar.”

  Verder is de vakantiewerker een gewone werknemer. Dus ook al duurt het dienstverband vaak kort, het verdient aanbeveling om een arbeidscontract op te stellen. Een arbeidscontract voor vakantiewerk is een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, waarbij minimaal het minimumloon betaald moet worden. Als uw bedrijf onder een CAO valt, zijn de bepalingen uit deze CAO van toepassing, tenzij vakantiewerkers worden uitgesloten. Ook andere wettelijke bepalingen (zoals het loon doorbetalen bij ziekte, vakantiedagen en -toeslag) gelden onverkort voor de vakantiewerker.

  Definitie vakantiewerk volgens de ABU CAO
  Ook in de ABU CAO is een definitie beschreven voor vakantiekrachten:

  “Onder vakantiewerkers in de zin van de ABU CAO worden verstaan scholieren, studenten en andere studerenden, die in aansluiting op het volgen van onderwijs gedurende de (zomer)vakantie van hun onderwijsinstelling tijdelijk werkzaamheden verrichten, en die niet aansluitend werkzaamheden blijven verrichten in dienst van de uitzendonderneming.”

  Hier moet u rekening mee houden
  Of u nu zelf de vakantiekrachten in dienst neemt, deze inleent via een uitzendbureau of het juridisch werkgeverschap door middel van payrolling overdraagt aan een payrollorganisatie, met een aantal zaken dient u te allen tijde rekening te houden. Onderstaand de highlights:

  13 en 14 jaar
  Jongeren van 13 jaar of 14 jaar mogen niet zelfstandig werken. Ook mogen zij niet in een fabriek of met machines werken. Jongeren in deze leeftijdscategorie mogen in de vakantie zeven uur per dag werken, maar nooit meer dan 35 uur per week en niet meer dan vijf dagen achter elkaar. Voor dertien- en veertienjarigen is er geen wettelijk minimumloon.

  15 jaar
  Jongeren van 15 jaar mogen al behoorlijk zelfstandig werken, maar ook zij mogen niet werken met machines of in de buurt van machines. Wel mogen zij zich inschrijven bij een uitzendbureau. Het is dus mogelijk om een vijftienjarige uitzendkracht in te lenen. Jongeren van 15 jaar mogen in de vakantie acht uur per dag werken, maar nooit meer dan 40 uur per week en niet meer dan vijf dagen achter elkaar. Een vakantiekracht van 15 jaar moet (sinds 1 juli 2014) minimaal € 2,59 bruto per uur krijgen.

  16 en 17 jaar
  Vanaf 16 jaar mogen vakantiekrachten alle soorten werk doen. Bij veel werk of gevaarlijk werk, zoals het werken met gevaarlijke machines, moet er wel begeleiding aanwezig zijn. Jongeren uit deze leeftijdscategorie mogen negen uur per dag werken, maar nooit meer dan 45 uur per week. Per vier weken mag de vakantiekracht maximaal 160 uur werken. Per 1 juli 2014 geldt dat een zestienjarige kracht per uur minimaal € 2,98 bruto moet krijgen en een vakantiekracht van 17 jaar minimaal € 3,41 bruto.

  <

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.