Werkdruk tegen gaan met werkplezier, prima! Maar het gaat ook om een basis competentie die we missen

Geplaatst in Algemeen

 • Avatar
  Lid
  D Koenis op #54119

  Helemaal prima als werkdruk bestreden wordt met energie gevers. Ervaren werkdruk wijst mijns inziens echter ook op onvoldoende competentie om met werkdruk om te gaan. Werkdruk is er altijd en dat is prima, het mag ook eigenlijk niet anders. Alleen het omgaan met werkdruk, dát mag wel eens meer aandacht krijgen.

  Avatar
  Lid
  Andr? van der Velden op #54121

  Werkdruk kan goed zijn of te hoog of te laag. Als de laatste twee te lang duurt ontstaat stress en worden medewerkers ziek.

  Energiegevers zorgen dat je meer aankan en energienemers dat je minder aankan.

  Het omgaan met werkdruk behoeft dus inderdaad aandacht. Volgende vraag is hoe pak je dit aan.

   

  Avatar
  Lid
  D Koenis op #54123

  Voor mij is het anders gesteld met werkdruk. Werkdruk is altijd zoals het is. Je kunt het wat regelen door beter time-management maar te hoge of te lage werkdruk maak je er zelf van. Je kunt grip krijgen op dat intern mechanisme, je relatie met de ervaring van werkdruk kun je beinvloeden. Dát is de competentie die ik bedoel. En dan hebben we het over mindfulness.
  Een voorbeeld hoe je je werkdruk zelf kan regelen. http://www.overmindfulness.nl/blog/Gedachten-worden-zomaar-gewoonten.

  Avatar
  Lid
  Anouschka Vreugdenhil op #54125

  Ik snap wat je bedoelt met het punt dat het belangrijk is hoe je met werkdruk omgaat. Maar toch denk ik dat je als werknemer zeker te maken kunt hebben met te hoge werkdruk, doordat er bijvoorbeeld te veel werk met te weinig mensen gedaan moet worden. Dan kun je daar wel mindfull mee omgaan, maar ik betwijfel of dat echt de oplossing van het probleem is.

  Avatar
  Lid
  Pieter Heemskerk op #54127

  Zolang een team het gevoel heeft het samen te doen blijft de werkdruk heel lang beheersbaar. Wees duidelijk als bedrijf hoe de zaken ervoor staan. Ben open en zorg vooral dat men het begrijpt.

  Maak dat ze voor elkaar klaar staan. Dingen opvangen die een ander laat liggen. Elkaar aanspreken op dingen die je als niet prettig ervaart. En het geven van complimenten wanneer het proces wel heel lekker verloopt. Werkdruk word zo verdeeld en niet als persoonlijk ervaren doch als groepsproces waardoor het beter te behappen is voor iedereen. Zowel de energiegever als nemer.

  Avatar
  Lid
  Jan Smits op #54129

  De kloktijd lijkt een wapen van de gezagsdragers ( lees: huidige economisch situatie ) te worden. Werk en privé lopen door elkaar. En even op vakantie mail controleren kan ook voor rust zorgen, maar waar is de grens. De druk zorgt voor verstikking in het werk, ( geen tijd om adem te halen ) creativiteit gaat verloren, nieuwe ideeën worden niet gezien en dus zeker niet uitgevoerd. Hannah Arendt in haar tijd zet de lijn nog een stap verder in haar bekendste werk het boek The Origins of Totalitarianism uit 1951, waarin zij de historische (achter)gronden van de totalitaire staat analyseert. Hierin komen vrijheid van het individu en de verdwijning van het verschil tussen feit en fictie aan bod. Waar komt de grens tussen mens en machine te liggen. In zijn boek Tijd en vrije wil ontwikkelt Nobelprijswinnaar Henri Bergson een theorie van de geleefde tijd. Wat is de kwaliteit van tijd, Is de tijd sterker dan de vrije wil.

  Docta spes: Opnieuw leren hopen, hoop geeft je vleugels. 

  Voor de gehele versie bel of mail mij

  Jan Smits

  Stationsstraat 13
  5241EE Rosmalen
  Tel 0642 080546
  jan@mediationtafel.org
  http://www.mediationtafel.nl

  Avatar
  Lid
  Jan Smits op #54131

  Betreft reactie: Maar het gaat ook om een basis competentie die we missen: Cesare Pavese schreef het enige geluk in de wereld is het geluk om te beginnen, Leven is iedere keer opnieuw beginnen. Arendt: ieder einde maakt de noodzaak tot een nieuw begin. Een verander manager die direct aan het werk gaat zal falen. Eerst zal de richting moeten worden bepaald. Indien uw medewerkers niet iedere dag een beetje met de wereld mee veranderen zullen ze steeds harder moeten lopen om de wereld bij te houden om op den duur te struikelen. Evenwicht tussen urgentie en behoedzaam. Festina lente is een Latijnse uitdrukking en betekent: “haast je langzaam”
  Het houdt in dat de mens rijpt door groei waarbij snelheid van handelen en geduld, roekeloosheid en zelfbeheersing in gelijke mate zijn ontwikkeld.

  Avatar
  Lid
  D Koenis op #54133

  Ik noem het vergroten van werkplezier door de inzet van allerlei toeters en bellen (energie gevers en nemers) afleiding die overigens goed kan werken. 
  Als we de kern willen raken van ervaren werkdruk dan gaat het volgens mij erom werkdruk onpersoonlijk te maken. Daar zijn verschillende manieren voor:

  – het inzetten van mindfulness, uiteraard….;-)
  – het geven van de schuld aan anderen, wat onreine methode
  – het ontwikkelen van teamfunctioneren zoals Pieter Heemskerk hierboven overtuigend bepleit.
  – nog andere?

  Het moge duidelijk zijn dat deze methoden niet zomaar methoden zijn maar dat daar ook organisatie-denken cq HR beleid achter zit. Als het gaat over mindfulness en teamfunctioneren dan gaat het over een ethiek die we volgens mij graag willen in de toekomst. Zie de achtuele politiek.

  Meer verdieping vind je hier.

   

   

   

   

   

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.