Wat is een reele vergoeding voor een beeldschermbril?

Geplaatst in Algemeen

 • Avatar
  Lid
  Nienke Molenaar op #56483

  Ivm zichtproblemen tijdens langdurig beeldschermwerk heeft onze medewerker het advies gekregen een beeldschermbril aan te schaffen. Vanuit de arbowet zijn wij als werkgever verplicht dit (deels) te vergoeden. Deze medewerker zal hoogstwaarschijnlijk een nieuwe bril aanschaffen met multifocale glazen waar het beeldschermdeel ook in is opgenomen. Prijzen van glazen bij diverse aanbieders lopen uiteen. Ik ben op zoek naar een maatstaf voor een reele vergoeding. Alvast dank!

  Avatar
  Bijdrager
  Caroline87 op #56485

  Wij vergoeden 175 Euro, ongeacht de kosten van de bril.

  Avatar
  Lid
  Desiree Horning op #56487

  Hallo Nienke,

  Als een medewerker dit advies krijgt, dan moet je daar eigenlijk altijd aan meewerken, om daar geen discussie over te krijgen.
  Als iemand de hele dag beeldschermwerk doet, dan is een volledige vergoeding van montuur en glazen niet onredelijk. Je kunt wel aangeven dat de werkgever een montuur tot een bepaald maximum vergoedt. Alles wat erboven zit is voor eigen rekening. Dat voorkomt dat men een ray-ban of Gucci-montuur uit de schappen pakt. Er zijn veel ketens die een normale prijsklasse hanteren.
  Als medewerkers ervoor kiezen om een duurder merk aan te schaffen met multifocale glazen en daarin het beeldschermdeel opgenomen, dan kun je dat deel vergoeden wat je normaal maximaal aan een beeldschermbril zou uitgeven. Deze medewerker heeft sowieso al een bril en krijgt daar ook vanuit zijn zorgverzekering een vergoeding voor. 
  Als werkgever moet je je verantwoordelijkheid nemen, maar je hoeft niet alles voor je rekening te nemen. 

  Ik hoop dat je hiermee verder kunt. Succes.

  Avatar
  Lid
  Nienke Molenaar op #56489

  Beste Desiree,

  Dat is inderdaad ook mijn standpunt zoals jij beschrijft. Wat is een reele vergoeding voor de bril? ik dacht ook aan de eerder genoemde € 175,- tot € 250,- maar dat blijkt niet reeel te zijn.

  Avatar
  Lid
  Rob Kaasschieter op #56491

  Nienke

  Een vergoeding voor een montuur kun je beperken tot 75 Euro.
  Een beeldschermbril is bijna altijd multifocaal omdat door het onderste gedeelte het toetsenbord en tekst gelzen moet worden. Dat hoeft niet altijd varifocaal te zijn. Hangt af van de werkzaamheden.
  Een set multifocale glazen kost al snel een paar honderd Euro.
  175 Euro voor een monofocale bril is redelijk 
  300 voor een multifocale bril is ook redelijk

  Avatar
  Lid
  Kirsten Smit-Westerhof op #56493

  Interessant en actueel onderwerp! Als werkgever dien je verantwoordelijkheid te nemen om de werknemer gezond beeldschermwerk te kunnen laten verrichten. Maar, hoe ver reikt die verantwoordelijkheid? Impliceert de arbowet eigenlijk dat een beeldschermbril volledig vergoed moet worden? Uit de reacties hierboven lees ik dat werkgevers een maximum bedrag voor een beelschermbril vergoeden. Dat lijkt mij redelijk. Werknemer heeft zelf ook een verantwoordelijkheid door zich goed te verzekeren, zodat de kosten ook deels bij de verzekeraar geclaimd kunnen worden.

  Avatar
  Lid
  Rob Bredze op #56495

  Onze huidige regeling (gemeente) beeldschermbril biedt de mogelijkheid tot het aanschaffen tot € 200,- voor 2 jaar. Breuk of verlies betekent 'voor eigen rekening'. Dit is tevens de maximale vergoeding die een van de collectieve zorgaanbieders vergoedt. Wij werken nu aan een regeling oogbeschermingsmiddelen (voor beeldscherm- en veiligheidsbril) en maken afspraken met Intersafe / de ketens Eyewish Groeneveld en Pearle. Deze ketens bieden brillen aan voor een vaste prijs (mits van een bepaalde monturenlijn). Wij nemen ook in de regeling op, dat indien medewerkers een ander montuur wensen dan het aanbod, de meerprijs dan direct wordt afgerekend in de winkel.

  Avatar
  Lid
  Dick Klinkhamer op #56497

  Ik zou altijd beginnen om eerst navraag doen of de werknemer aanvullend is verzekerd voor een bril. Want dat maakt de vergoeding werkgever anders. En bij een vergoeding past ook dat je samen kijkt naar de optiek/opticien voorwaarden en de diverse mogelijkheden.   

  Avatar
  Bijdrager
  Albert Janssen op #56499

  Als een medewerker zich al zelf verzekerd heeft voor een bril zit niet in het standaard pakket dan is dat omdat hij een bril nodig heeft voor veraf of dichtbij of mogelijk zelfs beide. Een beeldschermbril heeft een eigen functie. Scherp zien op een specifiek afstand door recht vooruit te kijken. Dus niet door het varifocale gedeelte.  Daarom begijp ik de suggesties niet die hier aan de hand worden gedaan m.b.t. verzekeringen die een medewerker dan maar zou moeten afsluiten of hebben om de kosten daarop af te wenden.
  Beeldschermwerk is gerelateerd aan het werk. Artikel 5.11 van het Arbobesluit is daar helder over. Vergoeding voor zo'n bril is m.i. vergelijbaar met een veiligheidsbril. Je hebt de bril voor je werk nodig en niet om er mooi uit te zien. Dus een degelijk goedkoop (veiligheids)montuur en beeldschermwerkglazen zouden dan vergoed moeten worden door de werkgever.

   
  Avatar
  Lid
  Dick Klinkhamer op #56501

  De voorgelegde vraag gaat uit van een 'multifunctionele' bril.
  Formeel: bij een goede beeldschermbril is de sterkte van de glazen afgestemd op de kijkafstanden tot het werk. Uit oogonderzoek blijkt wat voor bril er nodig is. Als een varifocale bril al nodig is dan overlappen gebruik prive noodzaak en werkgerelateerde noodzaak deels elkaar.
  Volgens de Arbowet mag een werkgerelateerde noodzaak niet tot kosten voor de medewerker leiden. Is er al een noodzaak tot een bril los van het werk dan moet een beeldschermbril door de werkgever worden vergoed als de verzekering van de medewerker niet toereikend is.
  Met andere woorden: het gaat om de meerkosten voor het beeldschermbril deel die verplicht moeten worden vergoed.
  Arbobesluit: Artikel 5.11 Maatregelen m.b.t. ogen juncto
  Arbowet: Artikel 44 Kosten

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 13)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.