Wat denk jij: is leeftijd leidend op de arbeidsmarkt?

Geplaatst in Algemeen

 • Avatar
  Lid
  Ajlina Muric op #57473

  Enerzijds lijken de activiteiten en de vaardigheden van een persoon meer te discrimineren dan leeftijd, terwijl anderzijds ook blijkt dat wanneer er sprake is van discriminatie, de meerderheid leeftijd als reden noemt. Wat denken jullie hiervan?

  Zie dit artikel voor meer informatie.

  Avatar
  Lid
  Dick Klinkhamer op #57475

  Het antwoord op deze vraag is erg indringend! Want los van de vraag hoe vaak en in welke mate het eigenlijk voor komt dient onlosmakelijk ook antwoord te volgen op de vraag wie zich dit dan dient aan te rekenen.
  Een indicatie vind je wellicht in de onderzoeken die CBS, CPB en het ministerie SZW recentelijk hebben gedaan. Daarbij zijn dezelfde CV?s ingestuurd met als verschil de leeftijd en de naam/afkomst.
  Vanuit de P&O wereld hoef je denk ik geen antwoord te verwachten. Al is het maar vanwege de vaak ondeugdelijke uitkomsten van onderzoeken over allerlei HR onderwerpen die worden gepubliceerd. Het kost niet echt veel moeite om tegenstrijdige blogs over hetzelfde onderwerp te vinden of onderzoeken die de toets van een representatieve steekproef niet kunnen doorstaan.
  Dat is voor wat betreft de mate waarin arbeidsdiscriminatie voor komt erg jammer, want oplossingen/maatregelen blijven bij vaststelling uit. Daarenboven blijft het altijd gissen of bv talentmanagement, diversiteit, generatiemanagement, employabilty, MVO, businesspartnerschap en dergelijke echt worden beleden of uitsluitend salontafelthema's en -discussies zijn.

  Avatar
  Lid
  Astrid op #57477

  Ik vind dit een interessante kwestie. Persoonlijk denk ik dat vijftig-plussers over het algemeen (uitzonderingen zijn er altijd) toegewijde werknemers zijn die graag nog tot hun pensioen bij dezelfde werkgever willen blijven werken. Bij mensen van begin vijftig hebben we het dus over nog zo'n vijftien jaar!
  Terwijl werkgevers graag voor 'jong talent' gaan, veel tijd en (opleidings)geld in deze vijfentwintigjarigen steken en vervolgens zien dat deze medewerkers na enkele jaren bij een ander bedrijf aan de slag gaan.
  Deze theorie is op geen enkel wetenschappelijk bewijs gestoeld, maar ik ben benieuwd of er P&O'ers zijn die hier praktijkervaring mee hebben – of er juist totaal anders over denken.

  Avatar
  Lid
  Geale Postma op #57479

  Mijn situatie: 26 leeftijdsjaren, HBO, thuiswonend.
  Ik weet zeker dat met wat ik nu geschetst heb mensen al een beeld van mij hebben. Dat is prima! want als je geen beeld zou kunnen maken van iemand zou je een probleem hebben, maar dat terzijde.

  Ik heb persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel. Ontwikkeling betekent voor mij leren door te ervaren, evalueren en opnieuw te proberen. Daarbij vind ik eigen kracht belangrijk d.m.v. samenwerking .

  Om terug te komen op deze discussie Leef-tijd is dat het niet uitmaakt hoe oud je bent. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling. Je mag naar mijn mening hulp vragen je kan altijd nee zeggen. Kan je nee accepteren dan is er altijd een andere weg. Concreet vind ik dat werkgevers na moeten denken hoe ze kunnen stimuleren dat het menselijk kapitaal wat ze in een organisatie hebben meer benut gaat worden. Ik heb hier wel ideeën over en ben je daar benieuwd naar zoek me dan op via Linkedin: https://nl.linkedin.com/in/geale-simon-postma-5a558a4a en stuur een persoonlijk bericht.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.