Waarom HR stevig op de kaart zou moeten staan

Geplaatst in Algemeen

 • Avatar
  Lid
  Has Nijssen op #53713

  Anno 2014 is een aantal belangrijke ontwikkelingen gaande die impact hebben op HR. Zo hebben we te maken met een krimpende en verslechterende arbeidsmarkt. Ook leggen werkgevers de focus meer op productiviteit: arbeidskosten moeten verder worden teruggebracht, werknemers moeten flexibeler worden en er wordt gestuurd op de toegevoegde waarde van de medewerker voor de organisatie (‘wat lever jij op’).

  Ook werknemers veranderen. Ze worden meer calculerend, werken harder voor minder welvaart en passen zich daaraan aan. Voor de HR-professie betekent dit dat keihard gewerkt moet worden om bedrijven productiever te maken. HR moet bewuster keuzes maken voor investeringen en ‘return on investment’ kunnen aantonen. Het belang van kern- en stuurgetallen wordt hierdoor enorm belangrijk. Omdat HR van oudsher niet veel op heeft met ‘cijfers’, krijgt zij steeds meer concurrentie vanuit de financiële hoek.

  Deze ontwikkelingen maken duidelijk dat HR meer en meer haar toegevoegde waarde moet laten zien. HR moet steviger op de kaart en in een andere rol: de rol van HR Strategisch business partner.

  HR Strategisch business partner

  HR wordt op dit moment nog vooral gedreven door organisatiedoelen – interne focus. In het licht van bovenstaande ontwikkelingen moet HR zich meer laten drijven door ontwikkelingen, mogelijkheden, kansen en trends in de context waarin de organisatie zich bevindt – externe focus. HR moet deze kennen en kansen voor de business signaleren en deze vervolgens vertalen naar een bijpassend HR-beleid en instrumenten. HR gaat dus op strategisch niveau meedenken over organisatiedoelen en wordt strategisch business partner.

  Wat moet HR doen om HR Strategisch business partner te worden?

  1. Breng goed in kaart waar HR nu staat. Welke rollen heeft u al in huis? En welke rollen nog niet?

  2. Stel de gewenste situatie vast voor uw organisatie; hoe ziet HR als strategisch business partner er binnen uw organisatie uit? Hoe wilt u de rollen gaan invullen? Op welke niveaus? Wat is ontwikkelbaar en voor welke rollen moet u wellicht mensen van buiten invliegen?

  3. Bedenk een plan om te komen van de huidige naar de gewenste situatie. Werk hierbij met ‘eerstvolgende haalbare doelen’.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.