Verkorting ketenregeling: eerder vast contract of eerder op straat?

Geplaatst in Algemeen


 • Bijdrager
  Laura van Luipen op #53653

  De bedoeling van de verkorting van de ketenregeling (3 contracten in 3 jaar tijd wordt vanaf juli 2015: 3 contracten in slechts 2 jaar tijd) is dat werknemers eerder in vaste dienst komen. Er wordt echter ook gevreesd dat werknemers al na 2 jaar ipv na 3 jaar op straat komen te staan (ook met het oog op de transitievergoeding). Hoe gaan jullie hiermee om in de praktijk? Bied je eerder een vast contract aan of houdt jouw bedrijf vast aan maximale flexibiliteit?


  Bijdrager
  Loek Nederstigt op #53655

  We hebben hierop nog geen beleid ontwikkeld, maar aangezien wij flexibiliteit erg belangrijk vinden, zal de tendens wel zijn om tijdelijke contracten eerder te beëindigen. Overigens denk ik wel dat we iedere situatie afzonderlijk zullen blijven beschouwen en nog steeds de mogelijkheid van een vaste aanstelling open houden wanneer de medewerker ècht waarde toevoegt. Maar daar wachten we nu in de praktijk ook geen 3 jaar mee …. Voor ons was deze wijziging niet nodig geweest, medewerkers worden er ook niet beter van.

  Uit mijn familiekring weet ik wel dat de overheid zelf (Belastingdienst) nu eerder mensen de laan uit zal sturen (ongeveer op het moment dat ze volledig zijn opgeleid).


  Bijdrager
  Jbluiminck op #53657

  Ik denk dat wij naar een eerste contract van 7 mnd gaan en vervolgens 2 maal 8 mnd. Dit om 3 contracten te houden en de proeftijd in de eerste te hebben. Zo zitten we ook niet aan de twee jaar zodat als we van iemand afscheid willen nemen we geen transitievergoeding hoeven te betalen.


  Bijdrager
  MRoosendaal op #53659

  Bedankt voor je reactie Jeroen. Deze combinatie had ik nog niet gezien. Een andere is: 1e contract een maand. 2e contract 5 maanden (geen aanzegging nodig); 3e contract afhankelijk van het werk tot maximaal 1,5 jaar.


  Bijdrager

  Ik ben zelfstandig HR-adviseur en als ik mijn klanten moet geloven dan worden er niet eerder vaste contracten gegeven. Werkgevers, die nu hun goede medewerkers al vaste contracten geven, zullen dit straks ook doen. Werkgevers, die nu na 3 jaar geen vaste contracten geven, zullen dit straks na 2 jaar ook niet doen.

  Ik denk sowieso dat de Wet Werk en Zekerheid het tegenovergestelde gaat bereiken dan het doel (flex minder flex en vast minder vast). Maar we zullen het gaan beleven.

  De verwachting was dat werkgevers straks 3x een contract gaan geven van 8 maanden, zodat je op het maximum uitkomt van 2 jaar. Maar jouw tip, Jeroen, vind ik ook wel een goede, zodat je net niet op 2 jaar uit komt en inderdaad evt. onder de transitievergoeding uitkomt. Goeie tip!

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.