Vastleggen verrekenen kosten met transitievergoeding

Geplaatst in Algemeen


 • Bijdrager
  Daniëlle | DT Coaching & Personeelsadvies op #54281

  In HR Rendement van augustus 2014 bijvoorbeeld staat een stuk over het verrekenen van kosten met de transitievergoeding. Daarin staat dat je eerst moet kijken of er iets geregeld is in de CAO of de afspraken, die hierover gemaakt zijn met de OR. Als er in de CAO en met de OR geen afspraken gemaakt zijn, moet je met een werknemer schriftelijk overeenkomen welke kosten werkgever in mindering mag brengen op de transitievergoeding. Mag je dit als werkgever ook vastleggen in de arbeidsvoorwaarden of het personeelsreglement, wat dus geldt voor alle werknemers binnen dat bedrijf? Of moet dit individueel per werknemer?


  Bijdrager
  Laura van Luipen op #54283

  In het Ontwerpbesluit Transitievergoeding is geregeld welke specifieke kosten kunnen worden verrekend met de transitievergoeding. De werknemer moet ten aanzien van die specifieke kosten schriftelijk instemmen. Een algemene regeling in algemene arbeidsvoorwaarden lijkt daarmee niet goed te verenigen. Ik sluit niet volledig uit dat je met succes een algemene verrekeningsclausule kan opnemen in algemene arbeidsvoorwaarden, maar ik acht het meer waarschijnlijk dat een rechter (ook als de gemaakte opleidingskosten inderdaad vallen onder de kosten die voor verrekening in aanmerking komen volgens het Ontwerpbesluit Transitievergoeding) toch verrekening zal afwijzen als die is gebaseerd op een clausule in algemene arbeidsvoorwaarden. 

  Ik adviseer werkgevers dan ook om het individueel vast te leggen. Waarbij je overigens ook (en beter nog) kunt kiezen voor een studiekostenbeding (zie ook hier).  


  Bijdrager
  Laura van Luipen op #54285

  Volgens mij werkt de link niet in “zie ook hier“. Bij deze nogmaals: http://www.penoactueel.nl/social/arbeidsrecht/discussies/154 

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.