Valt personeelsfeest betaald uit personeelsfonds ook onder de vrije ruimte bij gebruikmaking werkkostenregeling

Geplaatst in Algemeen

 • Anoniem op #54179

  Jaarlijks hebben wij een bedrijfsfeest welke nu betaald wordt vanuit een personeelsvereniging, waarbij de medewerkers een maandelijke inleg hebben en de werkgever ditzelfde bedrag ook inlegt.

  Stel dat wij vanaf 1 januari 2015 dit betalen vanuit een personeelsfonds, valt de inleg van de werkgever dan in de vrije ruimte van de werkkostenregeling?

  Oftewel het personeelsfonds finacieert vanaf dan de personeelsfeesten of -uitjes.


  Bijdrager
  Astrid van der Burgt op #54181

  Als dit bedrijfsfeest op een andere locatie wordt gegeven dan de werkplek, wordt het werkgeversdeel aan het personeelsfonds gezien als eindheffingsbestanddeel voor de vrije ruimte.

  Astrid van der Burgt
  Adviseur Arbeidszaken
  Flynth adviseurs en accountants


  Lid
  M. van Breemen op #54183

  Over personeelsfeesten staat het volgende in het Handboek loonheffingen werkkostenregeling uitgave 4 juli 2014:

  “Vergoedingen voor personeelsfeesten, recepties en jublileumfeesten zijn loon van de werknemer. Maar u kunt dit loon ook als eindheffingsloon onderbrengen in uw vrije ruimte.”

  Het door de werknemer bijgedragen deel telt hierin niet mee.

   


  Bijdrager
  frits algie op #54185

  Mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan (bijdrage werkgever-werknemer 50/50, personeelsvereniging geen verlengstuk werkgever), wordt een personeelsfeest gegeven door de personeelsvereniging niet (gedeeltelijk) gezien als loon. Dit ongeacht de plek waar het gegeven wordt. Als een personeelsvereniging specifiek met dit doel wordt opgericht, kan het wel zijn dat de fiscus hier door heen prikt. Er zijn verder nog wat randvoorwaarden waar rekening mee gehouden moet worden. Het gaat te ver om die in dit verband ook aan de orde te stellen. Belangrijkste is dat wordt voldaan aan de eis dat de werkgever niet meer bijdraagt dan de werknemers, en de werkgever geen overwegende invloed op de vereniging respectievelijk de besteding van de gelden heeft.

  FRITS ALGIE
  Ondernemende Belastingadviseurs

   


  Lid
  A.F. Bongers op #54187

  Je kunt 3 beslissingen overwegen:

  1. Je houdt het feest intern op je eigen locatie

  2. Het is een zakelijke bijeenkomst (jaarresultaten, visie, strategie, high performers, deskundige spreker) en omdat het 6 uur wordt, ook een eenvoudige maaltijd. 's Avonds een training in saamhorigheid (met wat drank, muziek etc.) En om echt begrip te krijgen wat we doen, zijn de partners ook uitgenodigd

  3. Je beschrijft het zo, dat de fiscus wel moet besluiten om het te belasten

  De andere oplossing van de 50/50 personeelsvereniging is al genoemd. Overigens is daar hele leuke jurisprudentie over

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.