Vakantiewerkers voor alle schoolvakanties

Geplaatst in Algemeen

 • Bijdrager
  Franka op #56865

  Een werkgever maakt gebruik van vakantiewerkers die graag elke schoolvakantie terug willen komen. Voorheen was dat geen probleem met steeds een contract uitsluitend voor de afgesproken periode. Welke vorm van contract zou hier nu het best bij passen? Met een nul-urencontract ben je vanaf nu gerekend na de kerstvakantie klaar maar de voorjaars/paasvakantie komen er ook nog aan…

  Lid
  Lizethe Keijzer op #56867

  Ik moet eerlijk zeggen dat het steeds moeilijker wordt. De periodes tussen de vakanties zijn te kort, dat wil zeggen korter dan 6 maanden.

  Een Payrol constructie gebruiken, met gunstige tarieven omdat je de vakantiekrachten zelf aanbrengt, lijkt best een optie. De kosten zijn mogelijk wel iets hoger.

  Lid
  Alexander van den Heuvel op #56869

  Naast de nieuwe zes maanden termijn van de keten (en de na 3 bepaalde tijd contracten = vast contract rege) is het niet langer mogelijk langer dan zes maanden de loondoorbetalingsplicht uit te sluiten. Maw, na zes maanden moet de werknemer maandelijks minimaal het gemiddeld gewerkte uren in de afgelopen periode betaald krijgen. Afwijken kan in bepaalde gevallen via cao, als de werkgever daarbij is aangesloten (cao's voor 1 januari 2015 gelden nog tot 1 juli 2016 en per cao kan vor incidentele werkzaamheden nog afgeweken worden van de loondoorbetalingsplicht van zes maanden). Handig is de Min van SZW folder: Factsheet Werkgevers en oproepcontracten,  www.rijksoverheid.nl/…/82743-02-wgr-factsheets-wwz-3-3-3.pdf 

  Zie ook nieuwe regels payroll  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/kabinetsplannen-positie-flexwerkers 

  Lid
  Alexander van den Heuvel op #56871

  Overigens, de ketenbepaling, in nieuw artikel 7:668a BW, is volgens lid 11, niet van toepassing op werknemers onder de 18 die maximaal 12 uur per week werken. Echter van de beperking van loondoorbetalingsuitsluiting tot 6 maanden (ook geldend igv opvolgende arbeidsovereenkomsten), is niet afgeweken voor werknemers onder 18 (art 7:628 BW)

  Bijdrager
  Femke09 op #56873

  Kun je ook een jaar lang voor een nul-urencontract kiezen? Wij hebben een stagiair van 16 die in de vakanties graag fulltime wil werken. In juni 2016 wil hij zijn diploma hebben en komt hij bij ons in dienst als BBL'er (dus vier dagen werken, 1 dag school). Tot die tijd zou een nulurencontract dan toch passen?

  En als we langer dan een jaar / langer dan drie contracten bezig zijn met nuluren (andere situatie), kun je dan daarna volstaat met een 'vast' min/max contract? (Waarbij volgens mij de 'min' 3 uur is). 

  Lid
  Alexander van den Heuvel op #56875

  Je zit dan wel na 6 maanden met de loondoorbetalingsplicht (van het uren-minimum per maand berekend van het gemiddelde van de gewerkte uren in de voorgaande periode), tenzij je via cao nog kunt afwijken. Je zou er natuurlijk op kunnen proberen te rekenen dat, zeker omdat de stagiair het jaar daarop bij julie wil komen werken, hij dit de tweede helft van het contract niet gaat claimen. De keten is 2 jaar of 3 contracten, dan vast. Een vast contract zal dan dus gebaseerd moeten worden op een minimum van gemiddeld per maand gewerkte uren in voorgaande 3 maanden of langere representatieve periode. 

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.