Vakantie aanvraag honoreren of weigeren?

Geplaatst in Algemeen


 • Lid
  Deniece Teterissa op #54289

  Op de afdeling abonnementenverkoop van een theater werken drie werknemers. Het komt regelmatig voor dat zij voor dezelfde dag of periode vrij vragen. Het is voor de bedrijfsvoering niet wenselijk om hen alle drie tegelijk vrij te geven. The show must go on’ geldt namelijk ook op kantoor. Er moet altijd minstens één persoon aanwezig zijn op de afdeling, bijvoorbeeld om de telefoon op te nemen (die rinkelt veelvuldig) en e-mails te beantwoorden. Hoe kan de werkgever dit oplossen?


  Bijdrager
  JW deRouw op #54291

  Ik zou dit de medewerkers zelf laten oplossen…en mochten ze er – uiteindelijk – niet uitkomen, zal duidelijk zijn waarom ze er niet uitkomen (onwil/onkunde of iets anders) en kun je dat laten meewegen in de vervolgstap.


  Lid
  Petra Brok op #54293

  Ik zou zeggen, laat ze bijvoorbeeld een kalenderjaar met elkaar de bezetting en de vakanties regelen, zodanig dat de bedrijfsvoering niet in gedrang komt. Dit past bij de volwassen arbeidsrelatie met eigen regie en verantwoordelijkheid van deze tijd.

  groeten en succes!


  Lid
  Pascale Limon op #54295

  De oplossing is naar mijn mening afhankelijk van een aantal zaken waaronder: a) planning van de theater, b) het vermogen van de medewerkers om zelf te plannen, c) zijn alle medewerkers volledig in staat het werk naar behoren te doen, alleen te werken, hoge werkdruk aan te kunnen etc, d) overzicht schoolvakanties (indien van toepassing), e) algemene richtlijnen (zoals lange vakanties ver van tevoren aanvragen), f) lessen uit het verleden. Als manager zou ik absoluut de zelfsturing en het zelf oplossend vermogen van de medewerkers stimuleren en aangeven dat mijn rol dan is goedkeuring gegeven dat met punten a) tot en met f) rekening is gehouden. Als de binding met het werk hoog is en de samenwerking goed, dan zijn medewerkers eerder geneigd hun vrije dag te laten varen zodat de andere deze keer een dag vrij heeft.

  Succes!

   


  Lid
  Alexander van den Heuvel op #54297

  De wet (BW 7, art 638) stelt dat de wensen van de werknemer in principe moeten worden ingewilligd aangaande vakantie, maar dat de werkgever om 'gewichtige' redenen de aanvraag mag weigeren. Als het verlof tot ernstige verstoring van de bedrijfsvoering leidt, bijvoorbeeld, kan dit voldoende gewichtig zijn. Om zulke reden mag u dan van de werknemers gewoon verwachten dat zij zich aanpassen en verlof opnemen op een manier waarop de bedrijfsvoering op hun afdeling doorgang kan vinden. Wordt door de gelijktijdige verlofopname in die periode de bedrijfsvoering niet ernstig verstoord, zijn er goede redenen voor uw werknemers om tezelfdertijd op verlof te gaan en is er geen andere eenvoudige oplossing, dan denk ik dat het lastig is het hen te verbieden.


  Lid
  Jacco Harinck op #54299

  Stel eerst zelf vast of het de bedrijfsvoering frustreert als er meer dan 1 persoon tegelijkertijd afwezig is. Leg dan het probleem waar het hoort, bij de betrokkenen zelf. Het zijn volwassen zelfdenkende mensen neem ik aan.

  Ons bedrijf ligt nooit stil en op een aantal afdelingen zijn maar een paar mensen werkzaam. Al jaren weet men (en snapt men!) dat niet iedereen tegelijkertijd weg kan.

  2 heftruck chauffeurs, 2 spuiters, 2 gereedschapmaakers, 2 fin administratie medewerkers, 2 eigenaren.

  Basis regel: de ene kan de eerste 3 weken van de zomervakantie vrij, de andere de laatste 3 weken en volgend jaar andersom. Niet dat iedereen altijd 3 weken gaat, maar in die periode mag je. Wil je op een ander moment? In onderling overleg. Kom je er niet uit: basisregel van toepassing. Degenen zonder of zonder schoolgaande kinderen gaan meestal buiten het hoogseizoen en dan heeft een directie collega mogelijk wat meer geluk met zijn planning. Dat is dan zo.

  Is in de afgelopen 25 jaar altijd goed gegaan. Heeft ook te maken met zelf het voorbeeld geven.


  Lid
  Deniece Teterissa op #54301

  Bedankt voor deze interessante discussie.

  Wij denken aan de volgende oplossing:

  Op grond van de wet (artikel 7:638 BW) moet de werkgever vakantiedagen vaststellen naar de wens van de werknemer, tenzij ‘gewichtige redenen’ zich hiertegen verzetten. Van dit laatste is sprake als het honoreren van de vakantieaanvraag leidt tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering.

  In deze casus is te verdedigen dat de bedrijfsvoering verstoord zou raken als alle betrokken werknemers steeds op dezelfde dagen vrij nemen. De werkzaamheden komen dan immers volledig stil te liggen.De werkgever doet er in zo'n situatie goed aan om steeds een vakantieplanning te maken, waarin de vrije dagen eerlijk en gelijk zijn verdeeld (bijvoorbeeld door te rouleren). De planning moet zoveel als mogelijk tegemoet komen aan de vakantiewensen van de werknemers.

  Het is daarbij aan te raden om een vakantiereglement op te stellen waarin de regels rondom vakantieaanvragen zijn neergelegd.

  http://www.xperthr.nl/doc/408720/vakantieaanvraag-honoreren-of-weigeren


  Lid
  Jacco Harinck op #54303

  Stel je in elk geval de vraag hoe veel je wilt reglementeren.

  In onze arbeidsovereenkomst staat  …. De vakantiedagen zijn conform de CAO voor Metaalbewerkingsbedrijven. Alle vakantiedagen alsmede de aaneengesloten vakantie zullen in overleg met de werkgever geschieden.

  Pas op dat je geen huis op het dak gaat bouwen.

  Een vakantieplanning is trouwens ook een verantwoordelijkheid van de werknemer!

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.