Transitievergoeding ook bij beeindiging na 2jr ziekte?

Geplaatst in Algemeen

 • Lid
  Marieke Bosma op #53687

  Per 1 juli 2015 zal met ingang van het gros van de nieuwe regels van de wet werk en zekerheid ook de transitievergoeding gaan gelden voor beeindiging van contract op initiatief van de werkgever.

  Ik heb nergens kunnen vinden dat dit niet zou gelden voor beeindiging na 2 jaar ziekte, maar bij die beeindiging een transitievergoeding betalen klinkt zo onlogisch dat ik me bijna niet kan voorstellen dat dat de bedoeling is.

  Weet iemand iets over dit thema? moet je na 2 jaar reintegratie-inspanningen en begeleiding bij de zoektocht naar ander werk (in en extern) bij beeindiging ook nog een transitievergoeding betalen als werkgever? of geldt hier een uitzondering?

  Bijdrager
  Laura van Luipen op #53689

  Goed punt! Een dergelijke uitzondering is niet in de wetstekst of Memorie van Toelichting gemaakt. Er is alleen in een uitzondering voorzien (dus geen of lagere transitievergoeding) als er sprake is van ernstige verwijtbaarheid aan de zijde van de werknemer. Ik ben het met je eens dat een transitievergoeding bij een beëindiging na twee jaar ziekte meestal niet terecht is. Op dit moment wordt na 2 jaar ziekte meestal via UWV beëindigd zonder vergoeding. 

  Lid
  Pieter Reitsma op #53691

  De transitievergoeding is in de nieuwe WWZ bedoelt als vervanging van de schadevergoeding. Naar mijn mening is een transitievergoeding in de bovenstaande situatie, bij arbeidsongeschiktheid >2 jaar, niet van toepassing. Reden hiervan is dat er momenteel in dergelijke situaties ook geen vergoeding van geleden 'schade' plaatsvindt. Indien de werkgever zich onvoldoende heeft inspanningen, sanctioneert het UWV de werkgever doormiddel van een verlenging van de loondoorbetalings-verplichting (max. 1 jaar). Sanctie achteraf in de vorm van een ontbindingsvergoeding vindt nu niet plaats.

  Bijdrager

  De transitievergoeding is straks in alle gevallen van toepassing als een werknemer uit dienst gaat na een dienstverband van 2 jaar of langer, dus ook bijvoorbeeld bij niet functioneren, dus ook bij bedrijfseconomische reden, maar dus ook na 2 jaar ziekte. Dit maakt ook dat de nieuwe wet vooral voor het MKB heel veel impact kan hebben.

  Lid
  Pieter Reitsma op #53695

  Indien een transitievergoeding wel van toepassing is dan neem ik aan dat ook in dergelijke situaties geldt dat kosten die verband houdende met het bevorderen van een bredere inzetbaarheid van de werknemer- die
  tijdens of bij het eindigen of niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst zijn gemaakt- door werkgever in mindering mogen worden gebracht op de te betalen transitievergoeding. In dergelijke situaties, zeker bij 2e spoor of begeleiding naar passend werk bij eigen werkgever, zou de kosten van de door een werkgever betaalde interventies kunnen worden verrekend.

  Bijdrager
  Laura van Luipen op #53697

  Er komt waarschijnlijk een algemene mogelijkheid om relevante scholingskosten in mindering te brengen op de transitievergoeding. Op die regeling kan een werkgever zich dan beroepen als hij kosten heeft gemaakt voor scholing/opleiding om de zieke werknemer weer aan het arbeidsproces te kunnen laten deelnemen.  Uit recente jurisprudentie (ECLI:NL:RBNNE:2013:6779) volgt echter dat dat wel eens heel moeilijk zal kunnen worden:  de rechter te Leeuwarden oordeelde dat als de opleiding leidt tot een geslaagd 2e spoor, de opleidingskosten feitelijk re-integratiekosten betreffen die volledig door werkgever gedragen moeten worden.

  Lid
  Anouschka Vreugdenhil op #53699

  De transitievergoeding moet ook betaald worden bij ontslag na twee jaar ziekte. Kosten van loondoorbetaling bij ziekte en kosten van re-integratieverplichtingen kunnen niet van de transitievergoeding worden afgetrokken. Zie ook de reacties bij deze vraag op Connect.

   

   

  Lid
  Anouschka Vreugdenhil op #53701

  Ik zie dat het linkje naar de andere vraag het niet doet. Hierbij nogmaals: https://www.xperthractueel.nl/recruitment/vragen-naar-gezondheidsprobleem-bij-sollicitatie/09-08-2013/129/

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.