Tolerantie kun je leren

Geplaatst in Algemeen


 • Lid
  cor berkel op #53437

  De ophef over Zwarte Piet of Zwitte Piet of Regenboog Piet is een mooi voorbeeld van tolerantie. Er wordt ons uitgelegd dat er een probleem is en wat de achtergronden daarvan zijn. Waar het verschijnsel vandaan komt en of en zo ja dat er andere dingen mee bedoeld worden dan een simpele aankleding van het kinderfeest. Ik weet het nu wel, Rutte zei: ”het is gewoon Zwarte Piet omdat die zwart is”. Maar er zijn mensen die dat niet leuk vinden omdat men zelf zwart of donker is en zich daardoor gekwetst voelen en denken aangesproken te worden op hun huidskleur. En dan is dat voor hen ook zo, dat kan hen niet ontzegt worden. Het gaat daarbij niet om de waarheid maar om hun gevoel. En dat hebben we allen te respecteren, want dat is tolerantie.

  Maar helaas zijn dat niet de enige mensen die het lot treft van het niet geaccepteerd zijn door de burgers. Dat overkomt ook de pedofiel, de prostituee, de homofiel, de lesbienne, de graaier in de bankensector enz. en als je iets kritisch zegt of schrijft krijg je de blubber van de Twitteraars over je heen of een e-mailbom. Een geruststelling is wellicht dat het vroeger niet anders is geweest en dat het ook bij de cultuur van ons land hoort.

  We zijn nu eenmaal wereldverbeteraars en dat doen we door uit te gaan van hoe goed we het zelf doen en hoe goed we zelf zijn. Afwijkingen ontstaan door anderen de maat te nemen en dan blijkt bijna automatisch dat die (volgens onze normen) niet deugen. Dat gaan we vervolgens breed bekendmaken want er is het recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting dus dat gaan we anderen ook meedelen. Zo zijn onze manieren. Dan bemoeien de media zich ermee want die willen ook graag aan het werk blijven en het circus is compleet.

  In de tentoonstelling over Tolerantie in het museum Catherijneconvent in Utrecht wordt dat nog eens met historische voorbeelden uitgelegd. Hier wordt de inspanning getoond die het de toenmalige samenleving heeft gekost om al die verschillende geloven van mensen die het zo goed wisten, te tolereren. Dan blijkt dat tolerantie niet een eigenschap is van Nederlanders en dat je hebt, maar dat je dat moet leren door in een pluriforme samenleving te leven en werken. En dat hebben we dus langzaam maar zeker geleerd. Het belangrijkste is dat het inzicht ontstaat dat de meest menselijke behoefte die in een samenleving bestaat en waardoor mensen zich gelukkig voelen is het respect hebben en krijgen.

  Het gaat hier om een leren met vallen en opstaan. Er valt dus nog veel te leren over tolerantie en dat zal ook wel gebeuren maar met conflicten, want het kan niet anders.

  Cor P. Berkel

  redacteur OR-Online

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.