Re-integratie ook een kwestie van gezond verstand

Geplaatst in Algemeen


 • Lid
  Moniek Jansen op #53369

  Re-integratie van zieke medewerkers blijkt voor veel van onze relaties nog vaak een grote uitdaging. Het is een relatief onbekend onderwerp, er is veel wet- en regelgeving waaraan voldaan moet worden (zoals de Wet Verbetering Poortwachter) en het financi?le belang is meestal erg groot. In deze blog helpen wij om meer inzicht te krijgen in wat de kern van re-integratie eigenlijk is en waar het om draait.

  Re-integratie
  Bij re-integratie draait het uiteindelijk altijd om een zo spoedig mogelijke (gedeeltelijke) terugkeer naar de werkplek. Een bedrijfsarts of arbodienst kan inzicht geven in de arbeidsmogelijkheden van de zieke medewerker. Als werkhervatting niet op de eigen werkplek kan, dan wordt bekeken of er een andere passende werkplek beschikbaar is binnen de eigen organisatie. Mocht die er ook niet zijn, dan wordt gezocht naar een passende werkplek buiten de eigen organisatie. Er is dan sprake van re-integratie 2e spoor. Een belangrijk aandachtspunt bij de re?ntegratie van zieke medewerkers is dat er vanaf het begin van de ziekmelding aandacht dient te zijn voor de arbeidsmogelijkheden die er nog wel zijn. Het volgende voorbeeld laat dit zien. Het betreft de ziekmelding van een telefoniste / receptioniste vanwege rugklachten, waardoor langdurig zitten (tijdelijk) niet tot de mogelijkheden behoort. Stel samen met de werknemer altijd de vraag welke (aangepaste) werkzaamheden er in welke mate WEL verricht kunnen worden. In dit geval is het waarschijnlijk wel mogelijk om enkele uren per dag de werkzaamheden te hervatten, onderbroken met extra pauzemomenten om te bewegen en de rug te ontlasten. Door in gesprek te blijven over hoe dit verloopt, kan de werkbelasting voorzichtig worden opgevoerd. Wij merken dat de vraag “welke werkzaamheden kun je met deze klachten nog wel doen?” nog heel vaak achterwege blijft.

  Wet- en regelgeving
  Rondom re-integratie is veel wet- en regelgeving van toepassing. Maar via bijvoorbeeld de website van het UWV is de benodigde informatie beschikbaar. Naast de informatie over rechten en plichten, zijn er ook voorbeelden en (online) invulmodellen beschikbaar. Het kost natuurlijk de nodige inspanning en tijd, maar ook als je geen ervaren specialist bent zijn veel zaken prima zelf te doen. Het is natuurlijk ook mogelijk om hierbij ondersteuning van bijvoorbeeld een re-integratie bedrijf te vragen. Zeker bij complexere situaties kan dat al snel een positieve bijdrage leveren aan een zo goed en snel mogelijke oplossing, die voldoet aan wet- en regelgeving. Een eventuele loonsanctie kan dan voorkomen worden.

  Gezond verstand
  Re-integratie is zeker een complex proces waarbij met veel zaken rekening gehouden dient te worden. Maar desondanks blijft de basis voor succes vooral het gebruik van gezond verstand. Blijf logisch nadenken en schakel op tijd externe expertise in wanneer je twijfelt.

  Heeft u aanvullingen? Wij horen ze graag.

  Moniek Jansen & Roeland Bridi?

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.